Dogovor o pomirenju Fataha i Hamasa

Na sastanku palestinskih lidera u Gazi dogovoren je ključni dogovor oko pomirenja, po kojem će suprotstavljene palestinske grupe formirati vladu nacionalnog jedinstva u narednih pet sedmica – nakon sedam godina rada u odvojenim administracijama.

Prema historijskom dogovoru, postignutom u srijedu, rivalske grupe Fatah, Hamas i Islamski džihad formirat će zajedničku vladu pod pokroviteljstvom Palestinske oslobodilačke organizacije.

Moskva pozdravlja dogovor, Washington razočaran

Dok Rusija pozdravlja dogovor o pomirenju rivalskih palestinskih pokreta, Hamasa i Fataha, Sjedinjene Američke Države izražavaju razočaranje upozoravajući da bi to moglo ozbiljno ugroziti mirovne napore.

“Trenutak je problematičan i i mi izražavamo razočaranje. To bi moglo iskomplicirati naše napore, i ne samo naše, već i napore drugih strana u pregovorima”, rekla je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki.

Rusija, međutim, pozdravlja praktične korake u procesu palestinskog pomirenja, saopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

“To smatramo korakom u dobrom pravcu. Moskva je uvijek smatrala da legitimne aspiracije palestinskog naroda ne mogu biti ispunjene i da se trajno rješenje između Izraela i Palestine na međunarodnoj pravnoj osnovi ne može postići bez konsolidacije Palestinaca”, navelo je ministarstvo.

Grupa planira oformiti vladu nacionalnog jedinstva u narednih pet sedmica i organizirati izbore za šest mjeseci.

Na novinskoj konferenciji, vođe svih grupa kazali su kako su podjele iz proteklog vremena uzele danak od palestinskog cilja formiranja nezavisne države, s Jerusalemom kao njenim glavnim gradom.

‘Istinski početak partnerstva’

Ismail Haniyeh, lider Hamasa, koji je saopćio tačke dogovora, kazao je kako je do sporazuma došlo u vrijeme kada je “cijeli grad Jerusalem označen kao jevrejski, u pokušaju da se izbriše arapski identitet grada i odbace muslimanske i kršćanske svetinje”.

Azzam al-Ahmed, šef delegacije Fataha, istakao je kako se nada da će dogovor “biti istinski početak istinskog partnerstva u svim sferama: političkoj, društvenoj i socijalnoj”.

Palestinske grupe su od 2007. godine, kada je Hamas na demokratski način pobijedio u Gazi, bile u napetim odnosima, pa čak i u međusobnom ratu.

Od tada je Hamas nezavisno vladao 40 kilometara dugim Pojasom Gaze, domom blizu dva miliona Palestinaca, dok je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, iz Fataha, vladao područjima Zapadne Obale, gdje također živi više od dva miliona Palestinaca.

Ove dvije grupe su potpisale dogovore 2011. i 2012. godine na susretima u Kairu i Dohi, ali nikada nije došlo do željenog rezultata – jedinstva.

Skeptični Palestinci

Novi dogovor, do koga je došlo u samo dva dana, poštovat će uslove obje strane.

U napadu 12 povrijeđenih

Najmanje 12 civila, među kojima ima i djece, povrijeđeno je u srijedu u izraelskom avionskom napadu u Pojasu Gaze, naveli su bolnički zvaničnici i izraelski mediji.
Izraelska vojska saopćila je da je izvela “protivterorističku operaciju” u sjevernom dijelu Pojasa Gaze, dodajući da su osobe koje su bile meta možda uspjele izbjeći napad.
Glasnogovornik Ministarstva zdravlja Ashraf al-Kidra rekao je da je u napadu  povrijeđeno 12 civila, među kojima su djeca dobi od pet do 12 godina.

Do dogovora je došlo u ključno vrijeme, kada su pregovori Palestinaca s Izraelom, pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Američkih Država, došli u zastoj.

Neki od Palestinaca, pod utjecajem podjela iz prošlosti, za Al Jazeeru su kazali kako su skeptični kada je riječ o novom sporazumu.

Stanovnica Ramallaha Nur Hamad rekla je kako podržava pomirenje, “jer mi moramo biti jedna nacija”.

“Bez podjela, samo kao jedna palestinska nacija. No, ne mislim da će Fatah i Hamas uspjeti u ovome”, izjavila je Hamad.

Izrael otkazao pregovore

Mariam abu Daqqa iz Gaze kaže: “Poručujemo i Fatahu i Hamasu: zbog Palestine i palestinske djece, morate se ujediniti protiv izraelskih okupatora.”

Izrael je u srijedu otkazao planiranu rundu mirovnih pregovora s Palestincima, ubrzo pošto je u Gazi postignut dogovor o pomirenju palestinskih rivalskih pokreta.

“Izrael je otkazao večerašnji [srijeda] sastanak”, navodi se u saopćenju kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, ali se ne navode razlozi za to, prenio je Reuters.

Izvor: Al Jazeera