Dogovor o štetnim plinovima iz automobila

Automobilska industrija upozorava na opasnost za zapošljavanje (EPA)

Pregovarači članica Europske unije i Europskog parlamenta dogovorili su se da će do 2030. smanjiti emisiju ugljikova dioksida iz novih automobila za 37,5 posto, nakon teških pregovora, prenosi AFP.

Taj politički kompromis, koji još treba dobiti službenu potvrdu ministara Unije i njezinog parlamenta koji će održati plenarno zasjedanje, dolazi dva dana nakon završetka skupa COP24 u Poljskoj, na kojemu međunarodna zajednica nije uspjela u pokušaju da se dogovori o novim ambicijama u borbi s klimatskim promjenama.

Postignuta nagodba je na pola puta između stajališta zemalja članica, koje su konzervativnije, i Europskog parlamenta, ali je i strožija od prijedloga Europske komisije.

Pregovarači su se dogovorili da će se do 2030. smanjiti ispuštanje CO2 za 37,5 posto u odnosu na 2021. Europsko izvršno tijelo je predložilo 30 posto, a Europarlament 40 posto.

Proizvođači u problemima

Automobilska industrija se jako mobilizirala tijekom čitavog procesa donošenja teksta upozoravajući na opasnost za zapošljavanje.

Prethodno je nekoliko europskih zemalja zatražilo od proizvođača automobila povlačenje pojedinih modela dizelskih automobila vezano za krivotvorenje podataka o emisijama štetnih plinova ili to namjeravaju učiniti.

Francuska je, prema njemačkom tjedniku Bild am Sonntag, otkrila zabrinjavajuće karakteristike kod Nissanovog modela Juke kao i kod Renaultovih Captura i Kadjara.

Nizozemska je zatražila povlačenje jednog Suzukijevog modela dok Italija nastoji ishoditi opoziv Fiatovog 550x-a, dodaje se u izvješću.

Njemačko ministarstvo prometa objavilo je prošlog mjeseca da će u sklopu istrage o emisijama štetnih plinova zatražiti povlačenje oko 100.000 Opelovih vozila.

Izvor: Agencije