Dogovor Rusije i Turske o primirju u Siriji

Ankara i Moskva postigle su dogovor o detaljima za uspostavljanje primirja u Siriji.

Usaglašeni plan bit će ponuđen sukobljenim stranama u toj zemlji. Sadrži više tačaka od kojih su najvažnije da primirje uključuje cijelu zemlju, da nisu obuhvaćene grupe koje Turska i Rusija smatraju terorističkim, kao i da Sirijska vlada i opozicija moraju nastaviti mirovne pregovore.

Ukoliko bude prihvaćen, prekid vatre mogao bi nastupiti već od ponoći.

U slučaju da primirje između režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i opozicije bude uspješno, politički pregovori, uz posredovanje Rusije i Turske, počet će u Astani, glavnom gradu Kazahstana.

Vijest o postizanju dogovora u Kremlju nisu željeli komentirati uz obrazloženje da ne raspolažu sa dovoljno informacija.

Zabrinutost opozicije

“Razgovarali smo s visokim zvaničnicima sirijske opozicije koji navode da će morati održati konsultacije sa zapovjednicima oružanih grupa na terenu, nakon čega će izaći sa usaglašenom izjavom o dogovoru o prekidu vatre koji je postignut između Rusije i Turske”, javlja iz Gaziantepa reporter Al Jazeere Hashem Ahelbarra.

“Ono što ovaj dogovor izdvaja od brojnih drugih prekida vatre postignutih ranije, jeste činjenica da su u sporazum uključene oružane grupe koje imaju značajnu ulogu u njegovom definiranju. Djelotvoran prekid vatre dovest će do razgovora o političkom rješenju krize u Siriji između Vlade i pobunjenika.

Ipak, osobe s kojima smo razgovarali pomalo su skeptične, jer su se nadali da će im međunarodna zajednica pomoći i osigurati prijelazni period nakon kojeg bi Bashar al-Assad sišao s vlasti. Zabrinuti su da će biti primorani ući u političku neizvjesnost u kojoj će Assad, uz pomoć Rusije, imati najveći utjecaj u Siriji”, izvijestio je Ahelbarra.

Izvor: Al Jazeera i agencije