Dogovor Srbije i MMF-a: U septembru veće plate i penzije

James Ruff i Siniša Mali saopćili da u prva tri mjeseca ove godine Srbija bilježi rast privrede od 4,6 posto (Tanjug)

Srbija i misija Međunarodnog monetarnog fona postigli su dogovor o novom aranžmanu, poznatijem kao “čuvarkuća”, koji ima savetodavnu ulogu i ne uključuje finansijsku pomoć.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je u sredu, nakon razgovora sa predstavnicima MMF-a u Beogradu, da će se u septembru tačno znati koliko će biti povećanje plata u javnom sektoru i penzija.

“MMF insistira da se sa tom cifrom ne izlazi do septembra, kada će se tačno znati kako nam stoji budžet za 2018. godinu, odnosno za 2019. godinu”, rekao je on na konferenciji za novinare sa predstavnicima MMF-a.

Dobra vijest za penzionere

Mali je precizirao da je sa tom međunarodnom finansijskom institucijom dogovoreno da će Zakon o privremenom smanjenju penzija biti potpuno, a ne fazno, ukinut do kraja godine.

“Bila je ideja da idemo fazno, ali mi imamo dovoljno fiskalnog prostora da to u potpunosti uradimo ove godine, i to je sjajna vest za naše najstarije sugrađane”, istakao je Mali.

Ministar finansija je dodao da je dogovoreno da će se povećati penzije za sve one penzionere koji nisu bili obuhvaćeni ovim zakonom.

Mali: Vlada razmišlja o smanjenju akciza na gorivo

Vlada Srbije razmišlja o eventualnom smanjenju akciza na gorivo kako bi se našlo najbolje rešenje za građane, a ne zbog toga da bi se odgovorilo na proteste i zahteve sa ulica, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Na konferenciji za novinare sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda, upitan o tome da li postoji prostor da se smanje akcize na gorivo, Mali odgovara da se ne može svaka mera posmatrati izolovano, te da i MMF smatra da akcize i njihovo eventualno smanjenje ne doprinose rastu.

“O tome možemo da diskutujemo. Ono što u ovom trenutku radimo kao Vlada je da ipak razmišljamo i o tome i da intenzivno radimo sa predsednicom Vlade da nađemo najbolju meru ako je potrebno da izađemo građanima u susret i po tom pitanju”, izjavio je Mali.

On je podsetio na jučerašnju izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom protesta koji nekoliko dana traju u Srbiji zbog cene goriva, te da ni Vlada neće da odgovara na proteste i zahteve sa ulice.

Odgovarajući na isto pitanje, šef misije MMF Jemas Ruff je rekao da smanjenje akciza nije prioritet, te objasnio da su PDV i akcize relativno bolje rešenje iz perspektive rasta, i da je fokus MMF-a više na smanjenju poreza na rad i povećanju podsticaja za investicije kroz smanjenje poreza na dobit, a sve u cilju ubrzanja rasta.

“Uvek u centru pažnje MMF-a je zaštita ugroženih grupa, kao što su siromašni poljoprivrednici, koji su pod udarom povećanja cena. Mi uvek mislimo da je to pitanje bolje rešavati kroz dobro targetirani sistem socijalnih beneficija”, izjavio je Ruff.

Ruff je rekao i da je činjenica da je benzin poskupeo zbog povećanja cene nafte na svetskom tržištu, a ne zbog povećanja akciza.

“Cene nafte rastu i padaju kao i druge cene”, izjavio je Ruff.

Najavio je da će u septembru, kada se očekuje ponovni dolazak misije MMF-a, biti poznato koliko fiskalnog prostora, odnosno novca, ima u budžetu, kako bi to povećanje bilo što značajnije i što veće.

Kada je reč o platama u javnom sektoru, Mali kaže da su sa MMF o tome bili teški razgovori, ali da je ipak dogovoreno povećanje plata u tom sektoru.

Početak reformi platnih razreda

“Koliko tačno – znaćemo isto tako u septembru, kada budemo videli tačan budžetski prostor koji imamo za ovu namenu. Očekujem značajno povećanje plata, ali što je još važnije, očekujem i početak reformi platnih razreda, odnosno platnog sistema u javnom sektoru, koji očekujemo da ćemo početi već od januara 2019. godine”, izjavio je Mali.

Šef Misije MMF-a James Ruff je izdao saopštenje u kojem se kaže da će, na osnovu preliminarnih nalaza misije, tim MMF-a pripremiti izveštaj koji će, nakon što ga odobri uprava, biti predstavljen Izvršnom odboru MMF-a, radi razmatranja i donošenja konačne odluke.

Razmatranje ovog dogovora na Izvršnom odboru MMF-a je okvirno planirano za sredinu jula, naveo je Ruff.

Precizira da je “Instrument koordinacije politika” novi instrument koji je MMF uveo tokom 2017. godine, u cilju pružanja podrške zemljama kao što je Srbija, za koje bi bio koristan okvir politika predviđen programom MMF-a, ali kojima nije potrebna finansijska podrška MMF-a.

Cilj smanjenje javnog duga

Program podržan od PCI-ja ima za cilj održanje makroekonomske i finansijske stabilnosti i ostvarivanje napretka u realizaciji ambicioznog plana strukturnih i institucionalnih reformi radi podsticanja brzog i inkluzivnog rasta, otvaranja novih radnih mesta i podizanja životnog standarda.

“Program će podržati sveobuhvatan paket reformi državne uprave. Završetak reformi sistema zapošljavanja i zarada biće od ključne važnosti za unapređenje efikasnosti javnih službi i obuzdavanje tekuće potrošnje. Bolji okviri za upravljanje javnim investicijama će uticati na bolje izvršenje i smanjenje nedostataka u javnoj infrastrukturi”, naveo je Ruff.

Prema njegovim rečima, reforma poreske administracije će pomoći da se poveća efikasnost naplate poreza i unapredi poslovna klima, a jačanje fiskalnih pravila će obezbediti održivost budžetske politike na srednji rok.

“Pod ovim politikama, makroekonomski izgledi Srbije su i dalje dobri. Rast je dostigao 4,6 procenata međugodišnje u prvom kvartalu i očekuje se da će dostići najmanje 3,5 procenta u ovoj godini. Inflacija je i dalje niska i procenjuje se da će biti oko dva procenta do kraja 2018. godine, zahvaljujući podršci odgovarajuće monetarne politike Narodne banke Srbije”, jasan je Ruff.

Novi aranžman traje 30 mjeseci

On kaže da MMF očekuje da će javne finansije Srbije i ove godine zabeležiti suficit.

“Od 2019. godine pa nadalje cilj programa je nizak ukupni deficit, što bi dovelo do smanjenja javnog duga na nivo ispod 50 procenata bruto domaćeg proizvoda do kraja programa i obezbedilo bi prostor za povećanje kapitalne potrošnje, kao i za određena targetirana smanjenja poreskog opterećenja privrede i rada”, naveo je Ruff.

Predviđeno je da novi aranžman Srbije i MMF-a traje 30 meseci.

Izvor: Agencije