Dogovor tužilaštava za ratne zločine

Vukčević (lijevo) i Vekarić su bili domaćini sastanka u Beogradu (AP)

Predstavnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva za ratne zločine Srbije dogovorili su u četvrtak u Beogradu da će obje strane analizirati svaki predmet ratnih zločina i potom odlučivati kome će biti ustupani dokazi iz određenog predmeta.

“Svaki predmet će, na neki način, biti analiziran i sa jedne i sa druge strane i onda ćemo, u skladu sa protokolom, dolaziti do zaključka da li će dokazi iz tog predmeta biti ustupljeni jednoj ili drugoj strani”, rekao je Srni zamjenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

On je ocijenio da je veoma važnim da na ovom sastanku “postojao duh saradnje i želja da se učini korak napred”, dodavši da među tužilaštvima postoji povjerenje, na čemu će biti zasnovan odnos dva tužilaštva.

“Mi smo profesionalci i svi zajedno imamo obavezu prema žrtvama da, ukoliko možemo, ispravimo greške iz nesrećnog vremena 90-tih”, naglasio je Vekarić.

Protokol o saradnji

On nije mogao kazati o kojim predmetima konkretno je razgovarano na sastanku u Beogradu.

U Tužilaštvu Srbije rečeno je da je na sastanku razgovarano o predmetima koji mogu biti ustupljeni drugoj strani, u skladu s Protokolom o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnog zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Delegaciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine na sastanku u Beogradu predvodio je glavni tužilac Goran Salihović, a u ime Tužilaštva Srbije tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Ovo je prvi sastanak predstavnika dva tužilaštva nakon što je potpisivanjem Protokola u Briselu 31. januara uspostavljen pravni okvir za njihovu direktnu saradnju.

Izvor: Agencije