Dogovor u Sloveniji, Cerar novi mandatar

Tačno mjesec dana nakon parlamentarnih izbora slovenski predsjednik Borut Pahor dovršio je konsultacije o mandataru za sastav nove vlade.

Miro Cerar, koji je odnio uvjerljivu pobjedu na izborima, imat će podršku najmanje 56 od ukupno 90 zastupnika.

U ponedjeljak je dogovorena koalicija sa Strankom penzionera dosadašnjeg ministra vanjskih poslova Karla Erjaveca, sa kojim Cerarova lista ima natpolovičnu većinu u Državnom zboru.

Podršku budućem mandataru najavili su i socijaldemokrati, te četvero zastupnika odlazeće premijerke Alenke Bratušek.

„Ponavljam još jednom, ako će sljedeća vlada nastaviti s brzim ekonomskim rastom, bržim smanjenjem nezaposlenosti i snižavanjem kamatnih stopa, kao sto je to naša vlada činila, tada će Slovenija veoma brzo stići gdje joj je mjesto, među najuspješnije države u Evropi“, kazala je Bratušek.

Formalni prijedlog

Matjaž Han, zastupnik Socijalnih demokrata, ističe kako se oni neće protiviti imenovanju novog mandatara.

„Smatramo kako (mandatar) treba da se imenuje i napravit ćemo sve da Slovenija čim prije dobije novog predsjednika vlade. Jučer smo dobili koalicijski sporazum u koji su uvršteni neki naši programski sadržaji. Naše stručne ekipe još jednom će ga pregledati, tako da bude u potpunosti prihvatljiv za Socijalne demokrate“, istakao je.

Novinar Al Jazeere Ivan Čorkalo, koji se javio iz Ljubljane, kazao je kako će predsjednik Slovenije naredne sedmice i formalno predložiti Cerara za novog mandatara koji bi trebao naredni petak biti potvrđen u Parlamentu.

Nakon toga slijede dogovori o raspodjeli „fotelja“. Vlada Slovenije imat će dva ministarstva više nego do sada (14 – 16) i ona bi trebala biti formirana do sredine septembra.

Izvor: Al Jazeera i agencije