Dogovorena komisija za istragu u Ukrajini

Ukrajinske vlasti krajem novembra suspendirale potpisivanje sporazuma sa EU-om, zbog čega su Ukrajinci masovno izašli na demonstracije (EPA)

Tri vodeće opozicione partije i premijer Ukrajine Mikola Azarov prihvatili su plan generalnog sekretara Vijeća Evrope Thorbjorna Jaglanda, kojim se predviđa kreiranje savjetničkog odbora na ekspertnom nivou, kako bi se nadgledala istraga o nasilnim incidentima u Kijevu 30. novembra i 1. decembra.

Timošenko okončala štrajk glađu

Zatvorena bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko okončala je štrajk glađu poslije 12 dana, izjavila je u petak njena kćerka Jevgenija.
Timošenko je zatvorena 2011. godine zbog zloupotrebe položaja u vezi sa sklapanjem gasnog sporazuma s Rusijom.
Ona je stupila u štrajk glađu kao znak podrške opozicionim protestima povodom odluke Vlade da ne potpiše sporazum o jačanju veza s EU-om.
“Na zahtjev trga, ona je okončala štrajk glađu”, rekla je novinarima Jevgenija Timošenko, prenio je Interfaks.

„Sve strane će morati prihvatiti istragu i njene rezultate. Zbog toga će ovaj odbor eksperata nadgledati tok istrage, a u njemu će se nalaziti po jedan član koga će imenovati opozicija, jedan kojeg će imenovati Vlada i jedan kojeg će imenovati međunarodna zajednica“, izjavio je Jagland.

„Prvi koraci ka ponovnoj izgradnji povjerenja u Ukrajini će biti transparentnost i prihvaćanje ove istrage.“

Suspenzija sporazuma

Iz Vijeća Evrope se navodi kako su u četvrtak Jaglandov plan, nakon razgovora generalnog sekretara sa ukrajinskim opozicionarima i premijerom Azarovim u srijedu, podržali lideri opozicije Vitalij Kličko, Oleg Tjanibok i Arsenij Jacenjuk.

Šef ukrajinske Vlade je, također u četvrtak, prihvatio formiranje ekspertnog odbora nakon telefonskog razgovora sa Jaglandom.

Ukrajinske vlasti su krajem novembra suspendirale potpisivanje sporazuma sa EU-om, koji se pripremao mjesecima, te su se odlučile okrenuti se prema Rusiji, zbog čega su Ukrajinci masovno izašli na najveće demonstracije nakon Narančaste revolucije iz 2004. godine.

Izvor: Agencije