Dogovorena nova komandna struktura NATO-a

Ministri odbrane su naglasili i potrebu jačanja odbrane od kibernetičkih napada, dok su sjevernokorejski balistički i nuklearni program ocijenili kao prijetnju (AP)

Ministri odbrane država članica NATO-a dogovorili su se tokom dvodnevnog sastanka u Briselu o novoj komandnoj strukturi Alijanse kako bi se ona prilagodila novim sigurnosnim izazovima, prenose agencije.

„Na samitu u Varšavi prošle godine odlučili smo pokrenuti analizu komandne strukture NATO-a u svjetlu promijenjenog sigurnosnog okruženja. Kako bi osigurali da bude sposobna obavljati posao punog spektra misija Saveza, danas smo dogovorili obrise prilagođene komandne strukture koji će biti temelj za dalji rad“, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Kako se navodi, jedan od ključnih elemenata nove komandne strukture jeste Komanda za Atlantik, koje treba osigurati slobodnu i zaštićenu morsku komunikaciju između Evrope i Sjeverne Amerike.

Jačanje kibernetičke odbrane

Stoltenberg ističe kako je za poboljašnje mobilnosti vojnih snaga potrebno napraviti još niz drugih stvari poput donošenja nacionalnog zakonodavstva radi lakšeg prelaska granica, osigurati transportne kapacitete, poboljšati infrastrukturu poput cesta, mostova, željeznice i luka.

Ministri odbrane su naglasili i potrebu jačanja odbrane od kibernetičkih napada, dok su sjevernokorejski balistički i nuklearni program ocijenili kao prijetnju Alijansi ali i partnerskim državama.

Kako se navodi, konačna odluka o novoj komandnoj strukturi može se očekivati na slijedećem sastanku ministara odbrane u februaru 2018. godine.

Izvor: Agencije