Dogovorena politička budućnost FARC-a

Cilj mirovnih pregovora je okončanje gotovo pedesetogodišnjih sukoba (EPA)

Kolumbijska Vlada i pobunjenici Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije postigli su dogovor o političkoj budućnosti grupe ukoliko se postigne mirovni sporazum, rekli su izvori obje strane.

Lideri FARC-a i vladini pregovarači dogovorili su političko učešće ljevičarske grupe u budućnosti, što se vidi kao važan korak u mirovnim pregovorima.

Tokom razgovora na Kubi dvije strane dogovorile su garancije, uslove i podršku stvaranju novih političkih partija iz redova FARC-a, prenosi agencija Srna.

Upravo postignuti djelomični sporazum mogao bi FARC-u otvoriti vrata u politiku Kolumbije, a vladin pregovarač Humberto de la Calle smatra da će sporazum osigurati “novo demokratsko otvaranje” koje će u konačnici, nakon okončanja sukoba, rezultirati mirom.

Kao i ostale gerilske grupe u Latinskoj Americi, i FARC ima ambiciju postati politička stranka ukoliko se mirovni sporazum potpiše.

Važan korak

Vođa gerilaca Ivan Marquez je kazao da je FARC “potpuno zadovoljan u pogledu dogovora o političkom sudjelovanju”.

“Napravili smo važan korak u pravom smjeru kako bismo okončali sukob i postigli istinsku demokratiju”, istaknuo je Marquez.

Predsjednik Juan Manuel Santos našao se na udaru kritika opozicije zbog pregovaranja s gerilcima, no najnoviji razvoj događaja mogao bi pozitivno djelovati na njegovu popularnost, posebno uoči roka od 25. septembra, do kada bi se trebao izjasniti želi li drugi predsjednički mandat.

Cilj mirovnih pregovora je okončanje gotovo pedesetogodišnjih sukoba u kojem je stradalo preko 200.000 ljudi.

Predstavnici Vlade Kolumbije i pobunjenici, koji pregovaraju od prošlog novembra, djelomično su dogovorili agrarnu reformu, ali i dalje ostaju otvorena pitanja trgovine drogom i odštete žrtvama sukoba.

Izvor: Agencije