Dogovorena saradnja UEFA-e i Interpola

Platini: Mreža se steže oko umješanih u namještanje utakmica i nelegalno klađenje (EPA)

Predsjednik Evropske nogometne asocijacije (UEFA) Michel Platini i generalni sekretar Interpola Ronald K. Noble, tokom današnjeg sastanka u sjedištu UEFA-e u Nyonu, identificirali su broj područja za saradnju dvije organizacije u borbi protiv kriminala povezanog sa nogometom, uključujući namještanje rezultata i nasilje na stadionima, objavila je evropska krovna kuća nogometa.

Platini i Noble su se dogovorili da rade na memorandumu o razumjevanju koji bi trebao biti potpisan u bliskoj budućnosti kako bi se ojačala saradnja i razmjena informacija između ove dvije organizacije.

„Stalna borba protiv namještanja rezultata je za UEFA-u od najvećeg prioriteta u mom drugom mandatu na mjestu predsjednika“, kazao je Platini.

„Dogovorom o potpisivanju memoranduma o razumjevanju sa Interpolom, tijesnom saradnjom sa njegovom mrežom i kroz naš sistem otkrivanja prevara u klađenju, mreža se sada steže oko onih koji su umješani u namještanje utakmica i nelegalno klađenje.“

Svjetski problem

Noble je ponovo istakao posvećenost svjetske policije da pomogne u borbi protiv svih oblika kriminalnih radnji koje utječu na nogomet, a naročito protiv namještanja utakmica.

„Jasno je kako je namještanje mečeva svjetski problem“, istakao je generalni sekretar Interpola.

„Interpol je u idealnoj poziciji da pomogne UEFA-i, Svjetskoj nogometnoj asocijaciji FIFA-i, kao i svim nogometnim profesionalcima u borbi protiv ovog problema na globalnom nivou. U isto vrijeme je bitno ne izgubiti iz vida druge tipove kriminala koji pogađaju ovaj sport.“

Noble je dodao kako, nakon susreta s Platinijem, može „sa sigurnošću reći da saradnja UEFA-e i Interpola već postoji“ u borbi protiv namještanja utakmica i „ona će biti još tješnja“.

Izvor: Agencije