Dogovorena strategija stabilizacije tržišta nafte

Članice naftnog kartela OPEC, prema nezvaničnim informacijama, potvrdile su u Beču raniji dogovor o smanjenju proizvodnje nafte s ciljem podizanja cijene. Ipak, i dalje se čeka informacija o tome ima li dogovora o kvoti smanjenja za svaku članicu pojedinačno. Najveće nesuglasice uoči sastanka bile su između Saudijske Arabije, Irana i Iraka.

Ministre energetike zemalja članica OPEC-a na ulazu su dočekali novinari uz samo jedno pitanje: jesu li brojni sastanci uoči današnjeg izgladili nesuglasice.

“Kao što smo pokazali proteklih mjeseci, mukotrpnim i marljivim radom, zajedničkim zalaganjem i saradnjom možemo savladati prepreke i izazove s kojima se suočavamo. Svi imamo zajednički cilj: dugotrajno rješenje koje će zaustaviti proces rebalansiranja, smanjiti oscilacije na tržištu i stabilizirati cijene nafte”, rekao je Mohammed bin Saleh al-Sada, katarski ministar energetike i industrije.

Najveći izvoznik, Saudijska Arabija, može podnijeti teret smanjene proizvodnje i prihoda, ali zemlje sa slabijom ekonomijom na to pristaju puno teže.

“Razgovarat ćemo i finalizirati određene brojke za idućih šest mjeseci, s mogućnošću produživanja na godinu dana. Tih šest mjeseci do godinu dana veoma je važno vrijeme za Iran kako bi došlo do nivoa proizvodnje kakva je bila prije sankcija”, navodi Bijan Zangeneh, iranski ministar energije.

Ravnoteža između ponude i potražnje

Međutim, cilj je svima isti: smanjenjem proizvodnje uravnotežiti odnos ponude i potražnje.

“Prema podacima OPEC-a, ove je godine dnevna potražnja u prosjeku bila nešto manja od 32 milijuna barela na dan, dok je, primjerice, prošli mjesec proizvedeno više od 33 milijuna. Pozivajući se upravo na ove brojke, ranije su dogovorili smanjenje dnevne proizvodnje u okvirima spomenute razlike”, javlja reporterka Al Jazeere Katarina Stano.

“OPEC je uvijek uspijevao ostaviti ispred vrata svakog sastanka politiku. Ono što sada možete vidjeti, i što ovaj sastanak OPEC-a može učiniti težim, jest da teška ekonomska situacija nastala lošim prihodom u mnogim zemljama može utjecati na tok samog sastanka. Tu je geopolitički aspekt, mnogo zemalja članica je ili u ratu ili u okolnostima koje liče na rat”, kazao je Alexander Pogl iz JBC Energyja.

Pogl smatra kako nije izvjesno da će uspjeti stabilizirati tržište.

“Vjerujemo da će kratkoročno bilo kakav rez ili prekid proizvodnje utjecati na promjenjivost na tržištu ili doprinijeti njoj. Ali, srednjeročno, ako gledamo na 2017. godinu, onda vjerujemo da su temeljna kretanja na tržištu nafte, znači, odnos ponude i potražnje”, smatra Pogl.

Naime, 14 zemalja članica OPEC-a zaslužno je za nešto više od trećine nafte na globalnom tržištu. A na stabilnost i kretanje cijena utječu i odluke preostalih zemalja s naftnim postrojenjima i crpilištima.

Izvor: Al Jazeera