Dogovoreni koraci ka prekidu vatre u Ukrajini

Ukrajina nastavila vojnu operaciju protiv proruskih pobunjenika na istoku zemlje (AP)

Ministri vanjskih poslova Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske, Sergej Lavrov, Pavlo Klimkin, Laurent Fabius i Frank-Walter Steinmaier, koji su se danas popodne sastali u Berlinu, dogovorili su seriju koraka za produžavanje prekida vatre u Istočnoj Ukrajini.

Među tim koracima je održavanje novih razgovora najkasnije u subotu „sa ciljem ostvarenja bezuvjetnog i zajednički dogovorenog održivog prekida vatre“ koji bi nadgledala Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), prenosi AP.

U deklaraciji objavljenoj po završetku današnjih razgovora, ministri vanjskih poslova su pozdravili spremnost Rusije da omogući pristup pripadnicima ukrajinske pogranične straže na rusku teritoriju kako bi uzeli učešće u kontroli dva granična prelaza nakon što prekid vatre stupi na snagu.

Borbe u Istočnoj Ukrajini intenzivirane su otkad je kasno u ponedjeljak istekao često kršeni desetodnevni prekid vatre.

Danas su ukrajinske vladine snage izvele više od 100 napada na pozicije proruskih pobunjenika, pri čemu su poginula četvorica ukrajinskih vojnika.

Kerry razgovarao s Porošenkom

Sjedinjene Američke Države podržavaju odluku ukrajinskog vodstva o obnavljanju specijalne operacije na istoku Ukrajine, izjavila je predstavnica State Departmenta Marie Harf.

„Potrebne su dvije strane da se održi prekid vatre (…) Predsjednik [Ukrajine, Petro] Porošenko uspostavio je sedmodnevno primirje, on ga je poštovao, ali je činjenica da ga se mnogi među separatistima nisu pridržavali i on ima pravo braniti svoju zemlju“, rekla je Harf, a prenosi Reuters.

Potvrdila je kako je američki državni tajnik John Kerry prethodno razgovarao s Porošenkom koji mu je rekao kako je i dalje privržen mirovnom planu.

„Krajnji cilj je povratak na prekid vatre, povratak na mirovni plan, ali su potrebne dvije strane da se to uspostavi i održi“, rekla je Harf.

Ukrajinci ne odustaju

Ukrajinski predsjednik Porošenko ranije je izrazio spremnost obnoviti primirje na istoku Ukrajine u slučaju „obostranog odustajanja od primjene sile, obnavljanja kontrole nad granicom uz nadzor OSCE-a i oslobođenja svih talaca“.

Prema njegovom mišljenju Ukrajina preživljava „jedno od najkompliciranijih razdoblja u svojoj povijesti“.

S druge strane, vršitelj dužnosti ministra obrane Ukrajine Mihail Kovalj izjavio je za ukrajinske medije kako bi snage sigurnosti mogle prekinuti vatru samo ukoliko pobunjene proruske snage na istoku prihvate Porošenkov mirovni plan.

„U suprotnom će se specijalna operacija provoditi do kraja. Antiteroristička operacija u Donjeckom bazenu bit će okončana kada i posljednji plaćenik napusti teritorij Ukrajine“, poručio je Kovalj i naveo kako je „i krhki mir bolji od odličnog rata“.

Lavrov upozorio na ‘novi krug krvoprolića’

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je Ukrajinu, tokom telefonskog razgovora s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem, da prekine vojnu operaciju protiv pobunjenika na istoku zemlje, upozoravajući da će to izazvati „novi krug krvoprolića“.

„Lavrov je naglasio kako će odluka [ukrajinskog] predsjednika Petra Porošenka da ne produlji prekid vatre potaknuti novi krug krvoprolića s nepredvidljivim posljedicama za ukrajinsku državu“, priopćilo je Rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Pozvao je i SAD da pokuša uvjeriti ukrajinske vlasti da su izabrale opasan put.

Kerry je, u razgovoru koji je inicirala američka strana, istaknuo predanost Washingtona mirnom rješenju sukoba, ali je i „priznao da postoje razlike u pristupima kako to postići“.

Moskva proziva Kijev

Nakon nastavka ukrajinske vojne operacije na istoku u utorak, ruski predsjednik Vladimir Putin sazvao je sastanak Vijeća za sigurnost, koji čine glavni ministri i ravnatelji obavještajnih službi.

U govoru o vanjskoj politici prije sastanka je ocijenio da „sva odgovornost“ za nastavak sukoba u Ukrajini leži na Porošenku, „ne samo s vojnog nego i političkog aspekta“.

Porošenko je u međuvremenu objavio da su ukrajinske snage postigle prvu pobjedu, oslobodivši jedan granični prijelaz na području Luganska.

Izvor: Agencije