Dogovoreni pregovori pobunjenika i vlade

Dokument su potpisali generalni sekretar Vijeća Tajlanda za nacionalnu sigurnost Paradorn Pattanthabutr i lider BRN-a Hassan Taib (AP)

Tajlandska vlada u četvrtak je pristala na pregovore s muslimanskom pobunjeničkom grupom, pokazavši na taj način napredak u naporima da se okonča sve krvaviji sukob na jugu države u kojem je od 2004. godine smrtno stradalo više od 5.000 osoba, prenosi agencija Hina.

Sporazum, koji su u malezijskom glavnom gradu Kuala Lumpuru potpisali tajlandski visoki zvaničnici i članovi grupe Nacionalnog revolucionalnog vijeća (Barisan Revolusi Nasional – BRN), otvara mogućnost početka prvih službenih mirovnih pregovora s pobunjenicima koji se bore za autonomiju ili za stvaranje posebne države na jugu azijske države.

Dokument su potpisali generalni sekretar Vijeća Tajlanda za nacionalnu sigurnost Paradorn Pattanthabutr i lider BRN-a Hassan Taib.

Zvaničnici nisu objavili pojedinosti o tome je li istovremeno dogovoren i sporazum o prekidu vatre, a nije poznato ni gdje će se mirovni pregovori održati.

Nekoliko tajlandskih vlada u nizu, kao i brojni vojni zvaničnicima, godinama su kontaktirali s više pobunjeničkih grupa i vjeruje se da su s njima održavali tajne pregovore.

Velika prekretnica

No, ovaj sporazum analitičari smatraju prekretnicom, te vjeruju da nije tek floskula kao što je dosad bio slučaj.

„Ovo je velika prekretnica, nije riječ samo o poslovnoj priči. Ovaj potez prebacuje određen dio legitimnosti na naoružanu opoziciju na jugu Tajlanda, a nakon njega je očito da nema povratka“, izjavio je Anthony Davis, analitičar konsultantske firme IHS-Jane.

Protekli napori da se okonča konflikt nisu doveli nigdje i legitimnost novog procesa bit će pod sumnjom ukoliko pobunjeničke grupe izvedu napade u narednim sedmicama.

Mirovni proces mogao bi naići i na određeni otpor tajlandske vojske koja ima 60.000 pripadnika raspoređenih na jugu države pod vanrednim stanjem.

„Dogovor je dio politike Vlade, vojska nema ništa sa današnjom odlukom“, izjavio je Udomchai Thammasarorat, komandant Četvrte armije na jugu Tajlanda za agenciju Reuters.

„Mi smo napravili druge načine za početak dijaloga, uključujući davanje mogućnosti pobunjenicima da se predaju i bore za svoje ciljeve kroz sudski proces.“

Izvor: Agencije