Dogovoreno oslobađanje ukrajinske pilotkinje

Porošenko nije precizirao da li dogovor podrazumijeva i razmjenu dvojice ruskih državljana koji su jučer u Kijevu osuđeni za terorizam (EPA)

Ukrajina i Rusija postigle su dogovor o oslobađanju ukrajinske pilotkinje Nađe Savčenko, saopćio je predsjednik Ukrajine Petro Porošenko.

On, međutim, nije precizirao da li taj dogovor podrazumijeva i razmjenu dvojice ruskih državljana koji su jučer u Kijevu osuđeni za terorizam.

Porošenko je kazao da je s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom jučer razgovarao telefonom i da su usaglasili način na koji će biti omogućeno da se Savčenko vrati u Ukrajinu, ali nije precizirao šta to rješenje tačno podrazumijeva.

Dvojica ruskih državljana

“Jučerašnji razgovor je uslijedio na moju inicijativu i mislim da smo dogovorili oslobađanje Nađe”, izjavio je Porošenko tokom konferencije za medije nakon sastanka sa danskim premijerom Lars Lokke Rasmussenom.

Porošenko je također rekao da je izdao naredbe Ministarstvu vanjskih poslova i Ministarstvu pravosuđa da što prije pripreme mehanizme za oslobađanje Nađe Savčenko.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je ranije novinarima da su dva predsjednika razgovarala o Savčenko, ali i o dvojici ruskih državljana koji su jučer osuđeni u Ukrajini zbog terorizma i ratovanja na istoku zemlje.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je ranije izrazio spremnost na razmjenu dvojice Rusa zarobljenih u Ukrajini za ukrajinsku pilotkinju Nađe Savčenko koju je u martu ove godine Sud u Rusiji osudio na 22 godine zatvora na osnovu optužbi da je kriva za smrt dvojice ruskih novinara u istočnoj Ukrajini.

Izvor: Agencije