Dokazi: Australija platila krijumčarima

Pojavili su se dokazi prema kojima su australski dužnosnici, navodno, plaćali trgovcima ljudima da migrante ne voze u tu državu. Međutim, prema nekim navodima, tu praksu nije uvela sadašnja Vlada.

Sve veći broj migranata koji je završio u Indoneziji tvrdi da su australski dužnosnici platili trgovcima ljudima da ih odvezu dalje od njihove obale.

„Ljudi koji su nas ovamo dovezli uzeli su novac od australskih zvaničnika, a potom su rekli da nas vraćaju u Indoneziju”, kaže Kayuran, migrant iz Šri Lanke.

Objavljene su i fotografije primopredaje gotovine. Indonezijske vlasti su bijesne.

„To je mito, zar ne? Osoba koja je to učinila krši zakon, da ne govorimo o državi”, kaže Jusuf Kalla, potpredsjednik Indonezije.

Saučesništvo u trgovini ljudima

No, australski premijer Tony Abbott izbjegao je pitanje o tome jesu li australski dužnosnici davali novac trgovcima ljudima da migrante odvezu negdje drugdje.

„Važno je samo jedno pitanje – jesmo li zaustavili dolazak brodova? Jesmo!”, rekao je premijer Abbott.

Premijer insistira da su se dužnosnici ponašali u skladu sa zakonom. No, ovisi o tumačenju.

Većina pravnika ističe da davanje novca krijumčarima znači saučesništvo u trgovini ljudima i protivi se međunarodnim zakonima.

„Problem naše regije i važećeg pravnog okvira leži u tome što ne postoji neko tijelo kojem bi Australija polagala račune po optužbi za kršenja protokola o trgovini ljudima”, kaže pravna ekspertica Mary Crock.

Australija ima svoje zakone o trgovini ljudima. Ipak, ako ih njen državljanin prekrši u nekoj drugoj državi i u svrhu nacionalne sigurnosti, oni su imuni od gonjenja.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera