Dokazi o namještanju utakmica i na Balkanu

FIFA je ranije najavila promjenu strategije u borbi protiv korupcije u nogometu (EPA)

Prvi čovjek zajedničke akcije Interpola i Međunarodne nogometne federacije za borbu protiv kriminala John Abbott izjavio je u srijedu da se utakmice namještaju u gotovo 80 zemalja svijeta, dodavši kako postoje dokazi o radu kriminalnih skupina u Kini, Rusiji, SAD-u, Italiji i na Balkanu.

On je na Soccerex Global konvenciji u Manchesteru rekao da FIFA i Interpol imaju dokaze o organiziranim kriminalnim skupinama u Kini, Rusiji, SAD-u, Italiji i na Balkanu, koje zarađuju značajne svote novca namještajući utakmice.

Abott je otkrio da su mnogi sportovi pogođeni namještanjem, ali da je nogomet na prvom mjestu, dok drugo mjesto zauzima kriket.

U posljednje tri godine između 60 i 80 zemalja prijavilo navode o dogovorenim utakmicama, što potvrđuje tvrdnje Abbotta da se radi o globalnom problemu.

On je naveo primjer dogovorenog susreta između Liverpoola i Manchester Uniteda početkom 20. stoljeća, s razlikom da su se sada umiješali “pravi kriminalci”.

Jedinstveni zakon za sve zemlje

Abbot smatra da se ovaj problem može riješiti jedinstvenim zakonom, koji bi vrijedio za sve zemlje, i da bi države trebale bolje sarađivati.

Na konvenciji je gostovao i Emanuel Medeiros, bivši izvršni direktor Udruženja evropskih nogometnih liga, koji sada vodi Međunarodni centar za sigurnost u sportu, otkrivši kako u Evropi postoji barem jedan profesionalni nogometni klub koji vodi mafija.

On dodao da ne može otkriti o kojem se klubu radi, ali da to i nije neka novost, s obirom na cjelokupnu situaciju u svijetu nogometa.

Rješenje ovog problem leži, po njegovom mišljenju, u boljoj regulativi, rigoroznijim kaznama, ali i boljoj edukacija nogometaša.

Meta kladioničara su sve češće mladi igrači, što potvrđuje podatak da je bilo pokušaja namještanja rezultata U-16 reprezentacija.

FIFA je ranije najavila promjenu strategije u borbi protiv korupcije.

Izvor: Agencije