Đokić: Srbija odvlači investitore od RS-a

Srbija daje 5.000 eura po jednom zaposlenom kao direktan podsticaj, rekao je Đokić (Al Jazeera)

Ministar industrije, energetike i rudarstva bh. entiteta Republike Srpske Petar Đokić je kazao da vlada tog entiteta ima problem sa privlačenjem stranih kompanija, jer Srbija davanjem poticaja i povoljnijim uvjetima odvlači investitore od RS-a.

On je za poslovni portal capital.ba kazao da bilećka kompanija Biteks odnosno bivši Nikola Tesla trenutno ne obavlja nikakvu djelatnost, te da iako predstavnici Vlade RS-a razgovaraju sa dva potencijalna partnera o pokretanju pogona, realizacija tog poteza je upitna.

On je za capital.ba rekao da njegovo ministarstvo trenutno pregovara sa Italijanima i sa još jednim partnerom.

“Mislim da smo na dobro putu da to riješimo. Međutim, trenutno nam predstavlja problem to što Srbija daje izuzetno povoljne uslove i svi predstavnici kompanija koji su posljednjih mjeseci bili na razgovoru kod mene, poslije toga su otišli u Srbiju i tamo su i ostali”, rekao je Đokić.

Poticaj za zapošljavanje

On je naglasio da Srbija samo za zapošljavanje njenih građana daje daleko veći iznos nego RS.

“Srbija daje 5.000 evra po jednom zaposlenom kao direktan podsticaj, a osim toga daje i opremu i objekte u kojima se obavlja djelatnost, tako da je to izuzetno povoljno za one koji su ovdje htjeli da dođu, a odlaze u Srbiju“, rekao je Đokić.

Dodao je da je za Vladu RS-a najbitnije da radnici Biteksa budu angažirani kod nekog poslodavca koji će nastaviti da obavlja tekstilnu djelatnost u pogonima u Bileći.

Firma Nikola Tesla, koja odnedavno nosi naziv Biteks, radila je za njemačku firmu Steinmann, ali je došla u probleme nakon što je ta njemačka kompanija otišla u stečaj.

Izvor: Agencije