Đoković osmi put u četvrtfinalu Melbournea

Protiv narednog protivnika Đoković ima maksimalan skor - 4:0 (EPA)

Najbolji teniser svijeta Novak Ðoković plasirao se u četvrtfinale Otvorenog prvenstva Australije, nakon što je u ponedjeljak savladao 42. igrača svijeta, Luksemburžanina Gillesa Mullera, rezultatom 6:4, 7:5 i 7:5 po setovima.

Đoković je, koristeći defanzivnu igru, uspio neutralizirati Mullera i mirno uplovi u četvrtfinalnu luku u Melbourneu gdje će se sastati s Kanađaninom Milošem Raonićem, koji je bio bolji od Španca Feliciana Lopeza nakon 3:2 u setovima.

Od početka do kraja meča Đoković nije mijenjao ritam, a po potrebi je izlazio na mrežu i efikasno rješavao probleme.

Prvi reket svijeta je u prvom setu prepustio Luksemburžaninu da vodi igru, da bi u sedmom gemu napravio prvi iskorak i došao do breaka, a potom do kraja seta sačuvao prednost.

U nastavku meča Ðoković nije mijenjao taktiku, ponovno je čekao pravi trenutak kako bi napao servis protivnika, što mu je pošlo za rukom u 11. gemu, kada je napravio drugi break u meču, a potom uspješno servirao za vodstvo od 2:0 u setovima.

‘Muller je bio težak protivnik’

Sličan pristup igri Ðoković je imao i u trećem dijelu meča, kada je Muller imao i nekoliko break lopti, ali nije uspio naći rješenje za igru asa iz Srbije, koji mu ponovno u finišu – u 11. gemu, oduzima servis i na kraju  koristi prvu meč loptu.

“Iskoristio sam svoje šanse u pravom trenutku. Bilo je teško čitati servis Mullera, često je bio agresivan, izlazio je na mrežu i – sve u svemu, bio je težak protivnik”, rekao je Ðoković nakon meča.

Ðokoviću je ovo osmo uzastopno četvrtfinale Melbournea u karijeri, a protiv sljedećeg protivnika Miloša Raonića ima maksimalan skor od 4:0.

Ujedno mu je to i 23. uzastopno četvrtfinale na Grand Slam turnirima, a posljednji put do četvrtfinala nije stigao na Roland Garrosu 2009. godine, kad je ispao u trećem kolu.

Osim pobjeda Đokovića i Raonića, prolaz među osam najboljih na Australian Openu ostvarili su i Japanac Kei Nishikori, koji je maksimalnim rezultatom pobijedio Španca Davida Ferrera, te Švicarac Stanislas Wawrinka, pobijedivši 3:1 drugog španskog predstavnika Guillerma Garciju-Lopeza.

Prethodno su prolaz u četvrtfinale osigurali treći teniser svijeta Rafael Nadal, Čeh Tomaš Berdych te australski teniser Nick Kyrgios i Britanac Andy Murray.

Izvor: Al Jazeera i agencije