Đoković: Otkazan meč protiv Nadala u S. Arabiji

Srbijanski i španski teniser trebali su se sastati 22. decembra u Džedi (EPA)

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković potvrdio je da je njegov agzibicioni meč protiv Rafaela Nadala, koji je planiran u Džedi (Saudijska Arabija), otkazan, objavio je B92.

Srbijanski i španski teniser trebali su se sastati 22. decembra, no, u međuvremenu je Nadal zbog povrede otkazao turnire u Parisu i Londonu, a kako stvari stoje, neće biti ni ove egzibicije.

Oba tenisera su, kako navodi B92, bila pod velikim pritiskom javnosti zbog igranja u Saudijskoj Arabiji, s obzirom na ubistvo novinara Washington Posta Jamala Khashoggija, koji je brutalno ubijen u saudijskoj ambasadi u Istanbulu, zbog čega je ova zemlja na udaru kritika. 

Novak je na konferenciji za medije pred početak završnog mastersa u Londonu potvrdio da se egzibicija neće odigrati i kao razlog naveo Nadalovu povredu. 

Roger Federer odbio ponudu

Ponudu da nastupi u Džedi ranije je odbio i Roger Federer. 

„Nisam želio igrati tamo u to vrijeme. Za mene je to bila brza odluka“, rekao je Švicarac, osvajač čak 20 Grand slam titula.

Amnesty International je poslije toga i od Đokovića i Nadala zatražio da otkažu meč.

Jamal Khashoggi ubijen je 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Saudijska Arabija insistirala je više od dvije sedmice na tome da je on izašao iz konzulata da bi na kraju saopćila da je ubijen u tuči, a zatim su saudijski tužioci okarakterisali ubistvo kao zločin s predumišljajem.

Rijad je objavio da je 18 osoba uhapšeno, a pet viših vladinih službenika otpušteno u okviru istrage o tom slučaju.

Turska optužuje Saudijsku Arabiju da je na dan ubistva Khashoggija poslala u Istanbul tim od 15 ljudi, zadužen da ubije novinara, i potom pokušala prikriti zločin.

Izvor: Agencije