Đoković pobijedio Federera za finale Australian Opena

Najbolji tenisač svijeta Novak Ðoković plasirao se u finale Australian Opena, nakon što je pobijedio Švicarca Rogera Federera rezultatom 3:1 u setovima (6:1, 6:2, 3:6, 6:3).

Meč je trajao dva sata i 20 minuta, a Ðoković sada u međusobnim duelima protiv Federera vodi s 23:22.

Đoković je prva dva seta odigrao sjajno, dok se u trećem Federer vratio u meč. No, Đoković je u trećem setu ponovno briljirao i zasluženo se plasirao u finale prvog Grand Slam turnira sezone.

“Definitivno sam odigrao neverovatno prva dva seta, ali to je neophodno kada igrate protiv Federera. Ceo turnir je odigrao na visokom nivou i do danas je izgubio samo jedan set. Znao sam da će biti agresivan i imati mnogo izleta na mrežu, ali bio sam spreman i skoncentrisan”, rekao je Ðoković odmah poslije meča.

Drugi finalist bit će poznat nakon što polufinalni susret odigraju Britanac Andy Murray i kanadski predstavnik Miloš Raonić.

Kerber i Williams u ženskom finalu

Njemica Angelique Kerber i prva tenisačica svijeta Amerikanka Serena Williams igrat će u finalu prvog Grand Slam turnira sezone 

Kerber je u polufinalu bila bolja od britanske tenisačice Johanne Konte rezulatom 2:0 u setovima (7:5, 6:2), osiguravši tako svoj plasman u prvo finale na nekom Grand Slam turniru.

Njemica je pobjedom u meču, koji je trajao 82 minute, prekinula bajku Johanne Konte, 43. tenisačice svijeta, koja je bila prva tenisačica Velike Britanije u polufinalu nekog Grand Slam turnira nakon 39 godina. Kerber je također prva njemačka tenisačica koja je stigla do finala u Melbourneu nakon 20 godina.

U drugom polufinalnom susretu 34-godišnja Williams lako je pobijedila četvrtu nositeljicu Poljakinju Agnieszku Radwansku rezultatom 6:0, 6:4.

Ako pobijedi u subotnjem finalu, Williams će se izjednačiti s njemačkom tenisačicom Steffi Graf koja je osvojila 22 Grand Slam naslova.

Izvor: Al Jazeera i agencije