Đoković teško do četvrtfinala u Melbourneu

Prvi teniser svijeta Novak Ðoković plasirao se u četvrtfinale Australian Opena, nakon što je u nedjelju pobijedio Francuza Gillesa Simona sa 6:3, 6:7 (1), 6:4, 4:6, 6:3, dok se najbolja teniserka svijeta Amerikanka Serena Williams plasirala u četvrtfinale nakon što je savladala Ruskinju Margaritu Gasparyan sa 6:2, 6:1.

Ðoković je do 10. trijumfa, iz 11 mečeva protiv Simona, došao teže nego što se očekivalo, nakon što je poslije četiri i po sata slomio otpor 15. tenisera svijeta, prenosi Tanjug.

Ðoković je zabilježio čak 100 neiznuđenih grešaka, uz loš procent break šansi (6/25), ali je i pored toga uspio izboriti plasman među osam najboljih na prvom Grand Slamu sezone.

Rival srbijanskom teniseru u narednoj rundi bit će Japanac Kei Nishikori, koji je savladao Francuza Jo-Wilfrieda Tsongu sa 6:4, 6:2, 6:4.

Brojne greške

Ðoković je rekao da je protiv Simona mnogo griješio, ali da je najbitnije da se plasirao u četvrtfinale Australian Opena.

“Kada igrate protiv tenisera kao što je Simon, onda morate da budete spremni na veliku razmenu udaraca. Gilles je igrao veoma dobro, borio se, dok sam ja puno grešio. Srećan sam što sam pobedio posle četiri i po sata velike borbe”, kazao je Ðoković poslije meča.

Njegov protivnik u borbi za polufinale biće Kei Nishikori iz Japana.

“Igrali smo mnogo puta na velikim turnirima, a pamtim da sam izgubio od njega u polufinalu US Opena, ali sam ga kasnije dobijao. Verujem da ću smanjiti broj grešaka”, zaključio je Ðoković.

Dosadašnji skor Ðokovića i Nishikorija je 5:2 u korist prvog tenisera svijeta.

Pobjeda Federera

Zadnji meč dana odigrao je Švicarac Roger Federer, treći teniser svijeta, koji je stigao do svog 47. četvrtfinala na Grand Slam turniru pobjedom od 6:2, 6:1, 6:4 nad Belgijancem Davidom Goffinom.

Šesti nositelj Čeh Tomas Berdych, prošlogodišnji polufinalist, za pobjedu nad Robertom Bautistom Agutom je trebao tri sata i 18 minuta i na kraju je slavio sa  4:6, 6:4, 6:3, 1:6, 6:3. To mu je šesto četvrtfinale zaredom gdje ga čeka Roger Fedrer.

Prva teniserka svijeta Serena Williams u četvrtfinalu ide na Ruskinju Mariju Šarapovu u reprizi prošlogodišnjeg finala. Williams je do četvrtfinala stigla pobjedom nad još jednom Ruskinjom Margaritom Gasparyan do 6:2, 6:1. Šarapova, pobjednica Australian Opena iz 2008. slavila je protiv Švicarke Belinde Bencic i to joj je 601. pobjeda na Touru.

Deseta nositeljica Španjolka Carla Suarez Navarro je pobijedila Australku Dariju Gavrilovu sa 0:6, 6:3, 6:2 u zadnjem meču dana u ženskoj konkurenciji. Španjolka se borila s ozljedom koljena, ali je ipak slavila nakon dva sata igre i u četvrtfinalu je čeka Poljakinja Agnieszka Radwanska. Poljakinja je u osmini finala bila bolja od Njemice Anne:Lene Friedsam koja je zadobila ozljedu bedra sa  6:7(6), 6:1, 7:5.

U ponedjeljak će domaći teniser Bernard Tomic u četvrtfinalu igrati protiv drugog tenisera svijeta Andyja Murraya, prije nego Kineskinja Zhang Shuai, kvalifikantica, pokuša nastaviti svoj bajkoviti nastup na Australian Openu mečom protiv Amerikanke Madison Keys.

Rezultati sedmog dana Australian Opena:

Teniseri, osmina finala:

Novak Đoković (SRB/N.1) : Gilles Simon (FRA/N.14) 6:3, 6:7 (1/7), 6:4, 4:6, 6:3

Kei Nishikori (Jap/N.7) : Jo:Wilfried Tsonga (FRA/N.9) 6:4, 6:2, 6:4

Roger Federer (Švi) : David Goffin (BEL) 6:2, 6:1, 6:4

Tomas Berdych (Češ) : Roberto Bautista (Špa) 4:6, 6:4, 6:3, 1:6, 6:3

Teniserke, osmina finala:

Serena Williams (SAD/N.1) : Margarita Gasparyan (RUS) 6:2, 6:1

Maria Sharapova (RUS/N.5) : Belinda Bencic (Švi/N.12) 7:5, 7:5

Agnieszka Radwanska (POLJ/N.4) : Anna:Lena Friedsam (Njem) 6:7 (6/8), 6:1, 7:5

Carla Suarez (Špa/N.10) : Daria Gavrilova (AUS) 0:6, 6:3, 6:2

Izvor: Agencije