Đoković u finalu Australian Opena

Ðokovićeva pobjeda bila je obilježena stalnim oscilacijama u igri (EPA)

Najbolji srpski tenisač Novak Đoković drugi je finalist Otvorenog prvenstva Australije u tenisu, nakon što je u polufinalu pobijedio Švicarca Stanislasa Wawrinku 3:2 u setovima (7:6, 3:6, 6:4, 4:6 i 6:0).

Iako je Đoković odigrao loše veći dio susreta, posljednji set nije dozvolio protivniku niti jedan gem.

Ðoković je time povećao skor u broju pobjeda protiv Wawrinke na 17:3 i istovremeno se revanširao Švicarcu za poraz u četvrtfinalu prošlogodišnjeg Australian Opena.

Protivnik će mu u finalu biti Britanac Andy Murray, koji je prethodno nadigrao Čeha Tomaša Berdycha rezultatom 3:1 u setovima (6:7, 6:0, 6:3 i 7:5).

Priznao greške

Đoković je poslije pobjede priznao svoje greške u meču protiv Wawrinke. “Sam sam sebi zakomplikovao žvot u meču. Gurali smo jedan drugoga do krajnjih granica. Svaka čast Stanu na velikoj borbi”, rekao je Ðoković .

Zadovoljan je činjenicom što će za svoj peti Grand Slam trofej na Australian Openu igrati protiv Murraya.

“Sa Andyjem sam prvi put igrao kada sam imao 12 godina. Lepo je što ćemo igrati još jedno Grand Slam finale”, poručio je Ðoković.

Murray će u nedjelju četvrti put u karijeri igrati u finalu u Melbourneu, ali još čeka na svoj prvi naslov.

Đoković je pobijedio u Melbourneu četiri puta. Prvi put mu je to pošlo za rukom 2008. godine, a potom tri puta uzastiopno od 2011. do 2013. godine.

U međusobnim duelima Đoković protiv Murraya vodi 15:8.

Izvor: Al Jazeera i agencije