Dokument o političkoj tranziciji u Siriji

Međunarodna grupa za podršku Siriji pomoći će postizanju sporazuma o političkoj tranzicji, smatra De Mistura (EPA)

Vlada Sirije i glavna opozicijska grupa i dalje su udaljeni u svojim vizijama političke tranzicije, uprkos nekim zajedničkim polazištima, izjavio je u četvrtak izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju.

Posebni izaslanik UN-a Staffan de Mistura, u dokumentu na sedam stranica izdanom na kraju dvosedmičnog kruga razgovora, rekao je kako dvije strane dijele mišljenje “da tranzicijsko upravljanje može uključivati članove aktuelne vlasti i opozicije, nezavisne i druge članove”.

Glavne i regionalne sile, koje čine Međunarodnu grupu za podršku Siriji (ISSG), trebale bi pomoći u izradi temeljnih pitanja za postizanje sporazuma o održivoj političkoj tranziciji u narednom krugu, rekao je izaslanik UN-a Staffan de Mistura.

Opozicija napustila pregovore

Prošle je sedmice saopćio kako vodeća sirijska opozicija više neće učestvovati u mirovnim pregovorima u sjedištu UN-a u Ženevi u znak protesta protiv pogoršavanja stanja na terenu, ali kako će ostati u tom švicarskom gradu na neformalnim razgovorima, prenose agencije.

De Mistura je kazao kako je jaz između Visokog odbora za pregovore (HNC) i Vlade Sirije i dalje „veliki“, mada obje strane govore o političkoj tranziciji.

Izvor: Agencije