Dokumentarac The Doorsa izlazi u novembru

Morrisonov grob u Parizu: Pjevač grupe prije smrti kazao je kako je riječ o 'izmišljenom dokumentarcu, koji se sam snima' (AFP)

Dokumentarni film rock grupe The Doors Feast of Friends, koji su članovi benda sami producirali tokom njihove ljetne turneje 1968. godine, ugledat će svjetlo dana 11. novembra, piše časopis Rolling Stone.

Uradak, koji nikada nije bio dovršen, kada je prikazan dobio je negativne ocjene na filmskim festivalima još dok je frontmen grupe Jim Morrison bio živ, no razlog zašto je trebalo gotovo pola stoljeća da kućni video izađe van su pjevačevi pravni problemi u tom periodu.

Novo izdanje sadržavat će remasterirane audio i video materijale.

“To je izmišljeni dokumentarac”, govori Morrison u traileru filma koji je nedavno izašao.

“Ne mogu puno toga reći o njemu, zato što ga mi, zapravo, niti ne radimo. On se, na neki način, radi sam.”

Reditelj Paul Ferrara, koji je režirao Morrisonov film iz 1969. godine HWY: An American Pastoral, počeo je raditi na nadolazećem dokumentarcu u aprilu 1968. godine, piše Hina.

Dodaci originalnom filmu

Film, koji je sniman u petomjesečnom periodu, uključuje koncertne izvedbe i komentare nakon nastupa.

Članovi benda sami su finansirali projekt, no tok prihoda zaustavljen je nakon što je Morrison uhapšen u Miamiju zbog navodnog obnaživanja pred publikom.

Kao dodatak glavnom filmu, DVD i Blu-ray izdanja uključit će bonuse: Feast of Friends: Encore, koje koristi dodatne snimke snimljene za originalan film, a uključuju snimke na kojima članovi benda igraju poker, te snimanje pjesme Wild Child u studiju.

Izdanje će također uključiti The Doors Are Open, britanski dokumentarac iz 1968. godine o grupi usmjerenoj na njihov konačni nastup u londonskom “Roundhouseu”.

Taj dio je također remasteriran i obnovljen.

Uključit će i desetominutnu verziju pjesme The End na koncertu u Torontu u augustu 1967. godine, zajedno s intervjuima s Kriegerom, klavijaturistom Rayom Manzarekom, bubnjarem Johnom Densemorom i menadžerom grupe Dannyjem Sugarmanom.

Izvor: Agencije