Dokumentarni film Nenada Puhovskog ‘Generacija '68’ na Al Jazeeri Balkans

Nenad Puhovski režirao je više od 250 produkcija u pozorištu, na filmu i televiziji i producirao više od 60 dokumentaraca. Osnivač je nezavisne dokumentarne produkcije FACTUM i festivala ZagrebDox te pokretač dokumentarističkog diplomskog programa na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Rođen je u Zagrebu, gdje je diplomirao sociologiju, filozofiju i filmsku režiju, a svoj prvi, amaterski film snimio je s 15 godina. Kao profesionalni režiser režirao je više od 250 produkcija u pozorištu, na filmu i televiziji. Od pozorišnih radova najpoznatiji su Orwellova 1984. i Stoppardove Travestije, obje u zagrebačkom Teatru &TD, a od igranih filmova Bog igre, Groznica i Oblačno s kišom, svi snimljeni za TV Zagreb.

Puhovski je 1997. osnovao FACTUM i producirao više od 70 dokumentarnih filmova prikazanih i nagrađenih širom svijeta; između ostalog, osvojio je i četiri nagrade za najbolju produkciju na Danima hrvatskog filma. Godine 2004. osnovao je ZagrebDox – najveći festival dokumentarnog filma u regiji, čiji je direktor. Osim Akademije u Zagrebu, gdje je pokrenuo novi dokumentaristički diplomski program, predavao je dokumentaristiku u mnogim školama u Evropi, Aziji, Sjevernoj i Južnoj Americi, na Bliskom istoku i u Africi. Nagradu EDN-a za izvanredan doprinos razvoju evropske dokumentarne kulture dobio je 2009, a član je i Evropske filmske akademije.

Filmom Generacija ‘68 autor opisuje omaž generaciju, s kojom dijeli mladalačke zanose i ideju o revoluciji koja će promijeniti svijet, biti realna i zahtijevati nemoguće. Ujedno propituje stvarne dosege tih promjena, na društvenom i, vjerovatno važnijem, ličnom planu. Lako je imati ideje – učiniti ih vjerodostojnima generacijama koje slijede nešto je teže. Odbacujući ideale ‘68. kao neostvarive, nove generacije stvaraju neke svoje, možda još iluzornije…

Izvor: Al Jazeera