Dokumentarni film: Reprint Čede Kapora

Dokumentarno-igrani film Reprint Čede Kapora, autora Almira Berkovca, predstavlja jedan od 70 dokumentarnih filmova koje je Al Jazeera Balkans realizirala ove godine, podržavajući rad nezavisnih produkcija i autora, ujedno afirmirajući Al Jazeeru Balkans kao platformu za razvoj dokumentarnog filma u regiji.

U vrijeme kada se u svim državama bivše Jugoslavije smanjuju izdvajanja za filmske fondove i TV-produkciju, budžet Al Jazeere Balkans namijenjen za proizvodnju dokumentarnih filmova predstavlja ohrabrenje regionalnim dokumentaristima, ali i obavezu da se gledaocima u regiji prikaže kvalitetan dokumentarni program na našim jezicima.

‘Nisam htio bježati sa fronta’

Film Reprint Čede Kapora prati dvije priče koje se prepliću.

Prva slijedi uzbudljivi životni put Čede Kapora, koji je iz rodnog Trebinja otišao u Beograd i zaposlio se kao grafičar.

Pristupio je Komunističkoj partiji Jugoslavije i, prema njenom nalogu, organizirao ilegalnu pečatoreznicu za pravljenje lažnih pasoša za odlazak boraca u Španiju.

I sam je 1937. godine, preko Zagreba i Pariza, otišao na špansko ratište, gdje se borio protiv fašista.

Iz Španije se vratio u Jugoslaviju, gdje je dočekao Drugi svjetski rat kao pripadnik partizanskog pokreta.

Posljednji rat proveo je u Sarajevu, a na pitanja zašto je pristao na život u opkoljenom gradu, iako ga je mogao napustiti, odgovarao je: “Nisam htio bježati sa fronta!”

Potraga za knjigom

Druga priča prati sudbinu knjige Španska revolucija u slici, 19. juli 1936.

Termini emitovanja

Premijera – subota, 29. 11. 2014. u 17:00

Repriza – nedjelja, 30. 11. 2014. u 19:05

Repriza – ponedjeljak, 01. 12. 2014. u 13:00

Repriza – utorak, 02. 12. 2014. u 19:05

Repriza – četvrtak, 04. 12. 2014. u 00:35

Repriza – petak, 05. 12. 2014. u 08:00

Kapor ju je vidio 1938. godine u Barceloni i poželio je kupiti, ali nije imao konzervu mesa – što je bila cijena knjige.

Sutradan je saznao da je prodat i posljednji primjerak.

Nije odustao, pokušao je nabaviti svoj primjerak i, preko Barcelone, kroz logore St. Cypriene i Meksiko, knjiga je konačno stigla u njegove ruke.

Dvije godine pred smrt, 2002, uredio je i odštampao reprint izdanje knjige u 2.000 kopija na još dva dodatna jezika.

Preminuo je 20. marta 2004. godine, kao posljednji dobrovoljac iz Bosne i Hercegovine koji se borio na strani Španske Republike.

Ekipu filma, pored scenariste i režisera Almira Berkovca (Team Media), čine producent za Al Jazeeru Balkans Sead Kreševljaković, novinar istraživač Dragan Stanimirović, saradnica na scenariju Snježana Mulić-Softić, direktor fotografije Midhat Mujkić, naratori Midhat Paravlić i Stefan Pejović, dok je muziku za film komponirao Duško Šegvić.

Glavne uloge u igranom dijelu filma igraju Ermin Sijamija i Branko Đokić.

Izvor: Al Jazeera