Dokumentarni film ‘Trst, Jugoslavija’ na Al Jazeeri Balkans

Šezdesete godine prošlog stoljeća u Evropi su bile godine Berlinskog zida i “željezne zavjese”, a kontinent podijeljen na dva bloka: istočni i zapadni.

Međutim, barijera se počela otvarati u Trstu.

Italijani su u Jugoslaviju dolazili zbog jeftinijeg benzina i prehrambenih proizvoda, a Jugoslaveni su u Italiju odlazili kupovati stvari koje im nisu bile dostupne u njihovoj zemlji.

Dokumentarni film Trst, Jugoslavija režisera Alessija Bozzera u koprodukciji Al Jazeere Balkans govori o vremenu kad je Ponte Rosso bio centar kapitalizma u okruženju komunizma.

O Alessiju Bozzeru

Alessio Bozzer s Beatrice Mascellani i Marcom Minuzom Terredarteom 2004. godine osnovao je udruženje za koje on bira i organizuje izložbe i događanja.

Od 2006. producent je i direktor za Videoest u Trstu.

Njegov prvi dugometražni dokumentarni film, Zašto film o Micheleu De Lucchi, 2013. godine otvorio je Arquitetura Film Festival u Lisabonu, a prikazan je i na Milano Film Festivalu 2013. te Art Docu u Rimu 2013, Istanbul International Architecture Film Festivalu 2013, Le Festival International du Film sur l’art –  FIFA u Montréalu 2014. te Filmskom festivalu arhitekture i dizajna – ADFF u New Yorku 2014. godine.

Dokumentarni film 100 anni dopo (100 godina kasnije), režirao je 2014, a Guerra in Montagna (Rat u planinama) 2015. godine.

Rat u planinama nagrađen je za najbolji scenarij na Api Giulie Cinemi 2015. godine.

Izvor: Al Jazeera