Dolazak Putina u Mađarsku izaziva kontroverze

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak stiže u zvaničnu jednodnevnu posjetu Mađarskoj, a u Budimpešti će se susresti s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

To će biti njihov prvi susret nakon što su u Moskvi potpisali ugovor o gradnji još jednog bloka mađarske nuklearne elektrane, vrijedan deset milijardi eura.

Taj posao, ali i dolazak ruskog predsjednika, izazvao je velike kontroverze. Opozicija i dio javnosti optužuju premijera Orbana da zemlju sve više udaljava od Evropske unije i približava Rusiji, javlja Ivan Čorkalo, novinar Al Jazeere.

U nuklearnoj elektrani u Paksu se proizvodi 50 posto električne energije u Mađarskoj. Kapacitet će uskoro biti još i veći jer je mađarska vlada s Rusijom potpisala više od deset milijardi eura vrijedan posao o proširivanju nuklearnih kapaciteta i gradnji dva nova bloka.

Iako istraživanja pokazuju da se većina Mađara protivi proširenju, lokalno stanovništvo nema ništa protiv.

Marija, stanovnica Paksa, kazala je: “Sretni smo zbog toga, otvorit će se nova radna mjesta”.

“Svakako da će pomoći, ali korist će imati samo oni koji tamo rade, dodala je njena sugrađanka Judit.

Mira, stanovnica Paksa, rekla je: “Ta će investicija stvoriti nova radna mjesta, nezaposleni će dobiti priliku negdje raditi i svima će biti od koristi”.

Protivljenje opozicije

Ovaj oblik mađarsko-ruske suradnje naišao je na žestoko protivljenje opozicije. U stranci bivšeg premijera Bajanajia smatraju da posao koji ima oznaku tajnosti na 30 godina ne može biti transparentan.

“Zabrinuta sam i mislim da tu elektranu uopće ne trebamo. Ne samo jer je nuklearna energija kao takva – upitna, nego i zbog toga što je to finansijski nejasan posao, potpuno tajan i zato sumnjam da će biti u interesu Mađarske”, ocijenila je Zsuzsanna Szeleny, zastupnica u parlamentu.

Vlada Viktora Orbana, tvrdi opozicija, sve se više udaljava od evropske politike i zemlju približava Rusiji. U Mađarsku se uvozi gotovo 90 posto ruskog plina, a sada će zemlja, smatraju aktivisti, postati ovisna i o električnoj energiji.

Građanski aktivist Karoly Fuzessi je kazao: “Pod jedan, Mađarska ima alternativnu strategiju za energiju. I sve upućuje na to da Paks 2 jednostavno nije potreban”.

A u interesu Mađarske, naglašavaju, nije ni otvoreno zbližavanje dviju zemalja. Pogotovo, kažu, ne u trenutku dok Rusija vodi rat u Ukrajini.

“Nismo sretni zbog njegovog dolaska, mislim da se šalje loša poruka i da je to poprilično potcjenjivanje Evropske unije”, dodala je Szeleny.

A na ulicama grada  pojavile su se parole protiv dolaska ruskog predsjednika i mađarskog premijera Viktora Orbana.

Izvor: Al Jazeera