Dolaze li ruski vojni specijalci u RS samo zbog obuke policije?

Ruske jedinice Spetsnaz često se porede sa američkim specijalnim jedinicama Navy Selas i Delta Forces (Getty Images)

Piše: Harun Cero

Spetsnaz, specijalne jedinice ruske obavještajne službe GRU, trebale bi biti poslane u bh. entitet Republika Srpska da treniraju tamošnju policiju, a Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), smatra da, svi koji su bolje upućeni, znaju da te jedinice nisu namijenjene za obuku nečije policije.

“Ministar unutrašnjih poslova RS-a  Dragan Lukač je kazao da se radi samo o saradnji policijskih snaga tog entiteta i Rusije, ali svi znaju da su to specijalne jedinice ruskih obavještajnih službi i da se radi o elitnim vojnim jedinicama, a ne policijskim“, tvrdi Jerlagić.

Kaže da su za bilo koju vojnu saradnju unutar Bosne i Hercegovine zaduženi Ministarstvo odbrane BiH, Vijeće ministara, Parlament i Predsjedništvo.

Smatra da Predsjedništvo BiH treba zatražiti od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da hitno reagira i da ne dozvoli ulazak u zemlju vojnim jedinicama kao što su Spetsnaz.

“Nas su na prostoru Balkana, a pogotovo BiH, ujedale razne ‘guje’, pa prema tome opreza nikad nije dovoljno. Ja želim biti oprezan kada je u pitanju dolazak takvih jedinica, baš u ovo vrijeme, kada Milorad Dodik, predsjednik RS-a, najavljuje neke zakone i rezolucije“, mišljenja je Jerlagić.

‘Dodik povećava vojni potencijal’

Najavljeni dolazak specijalnih jedinica Spetsnaz, poznatih po antiterorističkim operacijama za vrijeme Olimpijskih igara u ruskom gradu Sočiju, intervencijama u Ukrajini i Siriji i brojnim drugim operacijama, u RS, posebno je zabrinuo ljude koji žive u tom bh. entitetu.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a Kemal Čamdžija tvrdi da je to još jedna drskost vlasti u RS-u. Po njemu je to pokušaj demonstracije sile vlasti u tom bh. entitetu.

“Ne znam koliko je to opasno u smislu njihovog fizičkog prisustva, ali ovo ide u prilog činjenici kada je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda pokrenuo zaštitu vitalnog nacionalnog interesa spram Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS-u. Oni implementiraju svoje nakane jer su stvorili pretpostavke da mogu raditi šta žele. Dodik je sada komandant policijskih snaga ovdje“, kaže on.

Tvrdi da česti odlasci Milorada Dodika u Rusiju i služe tome da se obučavaju pripadnici oružanih snaga RS-a i tamošnje policije.

“On želi da zemlje poput Izraela i Rusije obučavaju njegovu vojsku i policiju“, ističe Čamdžija i dodaje da za vojsku i policiju u BiH postoje brojni protokoli kojih bi se svaki entitet u toj zemlji trebao držati.

Očito je, mišljenja je on, da vlasti u RS-u ne poštuju te protokole i ništa što je na nivou BiH.

“Dodik stavlja akcenat na famoznu borbu protiv ‘islamskog terorizma’ i tako koristi svaki trenutak da bi povećao svoj vojni potencijal“, kaže potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a.

Sličnog mišljenja kao i Čamdžija je i poslanik u Narodnoj skupštini RS-a  i član Partije demokratskog progresa (PDP) Miroslav Brčkalo, s tim da on smatra da su ruske jedinice dobrodošle ako će samo trenirati policiju.

“Ako je u pitanju čisti profesionalizam, svaka obuka, koja bi vodila usavršavanju policijskih službenika u BiH, a koji se u svom radu susreću sa mnogo opasnih stvari, onda ja nemam ništa protiv toga“, ističe Brčkalo.

Međutim, on nije siguran da je ranije postojala praksa dolaska stranih jedinica, kao što su Spetsnaz, u BiH.

“Kod nas je sve osjetljivo, vjerovatno će se u Federaciji BiH dolazak tih jedinica tumačiti drugačije. Čim se kaže u FBiH da Rusi dolaze, onda nastane problem. Isto tako kada se u RS-u kaže da dolazi neko sa Bliskog istoka, nastane problem“, mišljenja je Brčkalo.

Docent na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Goran Kovačević smatra da dolazak elitnih jedinica otvara mnoga pitanja.

Sve zemlje se naoružale, osim BiH

Nije siguran kako će te specijalne jedinice da obučavaju policiju RS-a.

“Moraju postojati neki certifikati koji potvrđuju da su jedinice Spetsnaz obučene za treniranje nečije policije. Da ih mogu trenirati u vojnim tehnikama, to je sigurno“, kaže Kovačević.

Po njegovom mišljenju, ruske specijalne jedinice će doći u RS zbog vojne obuke, a policija je samo krinka.

Te jedinice, kaže on, mogu služiti kao ispomoć u slučaju nekog sukoba na ovim prostorima.

“Nije isključeno, da kada bi te trupe stvarno došle, one ostanu u BiH. To su Rusi uradili i u Siriji. Ako pogledate situaciju u regiji, sve susjedne zemlje su se, iako je to po Dejtonskom mirovnom sporazumu zabranjeno, naoružale. To je kao takmičenje. Svi to rade osim BiH. Nedavno je rečeno da se BiH ne bi odbranila u ratu da nije bilo rezervnog sastava policije, a sada imamo istu situaciju. Pa i ovo otvaranje Ureda hrvatskog člana predsjedništva u Mostaru je jedna vrsta pregrupisanja. Izdvajanje političkog centra moći“, zaključio je Kovačević.

Da li će jedinice Spetsnaz, i kada, doći u BiH, još se ne zna, a odgovore, i pored upita, nismo dobili iz Kabineta predsjednika RS-a Milorada Dodika i Ruske vlade.

Eksperti ruske jedinice Spetsnatz često porede sa američkim specijalnim jedinicama Navy Selas i Delta Forces, a one su aktivne još od Drugog svjetskog rata, pa i prije. Nakon raspada Sovjetskog saveza nekoliko država, kao što su Bjelorusija, Ukrajina i Kazahstan, oformile su svoje Spetsnatz jedinice, ali one u Rusiji su najpoznatije.

Izvor: Al Jazeera