Donald Trump i Mohammad bin Salman sastali se u Bijeloj kući

Posjeta Bin Salmana prva je posjeta jednog od čelnika zaljevskih zemalja u nizu bilateralnih sastanaka koje Trump planira održati sljedećih mjeseci (EPA)

Saudijski prestolonasljednik Mohammad bin Salman sastao se u Bijeloj kući s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Među glavnim temama razgovora bili su jačanje ekonomske saradnje, prodaja američkog oružja Saudijskoj Arabiji, iransko nuklearno pitanje i zaljevska kriza.

Saudijska Arabija i Trumpova administracija saglasni su u protivljenju sporazumu kojim je ograničen iranski nuklearni program i ukinute sankcije Teheranu.

Trump je u utorak u Bijeloj kući hvalio svoje “veliko prijateljstvo” s mladim saudijskim prestolonasljednikom, ne spomenuvši nijednom riječju pred kamerama Jemen i Katar, u vezi s kojima postoji neslaganje sa sunitskom monarhijom.

Ranije je objavljeno da je viši zvaničnik Bijele kuće rekao da će Trump pozvati Bin Salmana da nađe rješenje za zaljevsku krizu s Katarom.

Zvaničnik je, uz uvjet anonimnosti, reporterima također kazao da se predsjednik još nada održavanju samita sa čelnicima Zaljeva u maju.

Trump će pritisnuti Saudijce da “preuzmu ključnu lidersku ulogu u regiji i ohrabriti ih da pomognu u rješavanju ovog spora”, rekao je zvaničnik, dodavši da Trump smatra da je ključno da postoji jedinstvo među zaljevskim zemljama i da je on zabrinut zbog dugoročnih posljedica krize na regiju.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrein i Egipat prekinuli su diplomatske i trgovinske veze s Katarom 5. juna 2017, optuživši Dohu da podržava “terorizam”. Katar je te optužbe odbacio kao “neutemeljene”.

‘Prijem je bio tragikomedija’

“Veze najvjerovatnije nikad nisu bile tako dobre, dobro se razumijemo”, rekao je 71-godišnji američki predsjednik primajući 32-godišnjeg novog prvog čovjeka najvećeg svjetskog izvoznika nafte.

Pokazujući novinarima u Ovalnom uredu velike panoe s podacima i fotografijama vojne opreme koju su Sjedinjene Američke Države prodale Saudijskoj Arabiji, dugo je govorio o utjecaju te trgovine na američku ekonomiju.

“Saudijska Arabija veoma je bogata zemlja i nadam se da ćete dio tog bogatstva dati SAD-u u obliku radnih mjesta i kupovine najbolje vojne opreme koja postoji u svijetu”, dodao je.

Trump i Bin Salman razgovarali su o prošlogodišnjem dogovoru o saudijskim investicijama u SAD vrijednim 200 milijardi dolara, uključujući veliku kupovinu američke vojne opreme. Trump je rekao da će to doprinijeti otvaranju 40.000 radnih mjesta u SAD-u. 

Marwan Bishara, politički analitičar Al Jazeere, rekao je da je prijem u Bijeloj kući bio “tragikomedija”.

“Na političkom nivou, američki predsjednik pokušava prodati prestolonasljednika američkoj javnosti kad je imidž Saudijske Arabije jako loš”, rekao je. 

Mohammad bin Salman, koji je 39 godina mlađi od Trumpa, ukazao je na historiju savezništva između dvije zemlje. 

“Mi smo najstariji saveznici SAD-a na Bliskom istoku s više od 80 godina savezništva i velikih interesa, političkih, ekonomskih i sigurnosnih. Osnova ovog odnosa veoma je velika i duboka.”

Planovi za samit

Posjeta Bin Salmana prva je posjeta jednog od čelnika zaljevskih zemalja u nizu bilateralnih sastanaka koje američki predsjednik planira održati sljedećih mjeseci.

Saudijski prestolonasljednik bit će u SAD-u otprilike dvije sedmice, tokom kojih će se sastajati s političarima i poslovnim liderima tokom posjete kojom je zamišljeno da “rehabilitira” sliku Kraljevine u zemlji, kažu analitičari.

Informativna agencija Reuters prošlog mjeseca citirala je zvaničnika koji je rekao da će se razgovori sa čelnicima voditi o mogućnosti uspostavljanja samita Vijeća za zaljevsku saradnju (GCC) kasnije ove godine, između ostalih pitanja.

Prošlog mjeseca katarski ministar vanjskih poslova šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani kazao je da će njegova zemlja biti voljna učestvovati na samitu SAD – GCC sljedećeg proljeća, uz uvjet da je motivacija zemalja koje blokiraju Katar zasnovana na stvarnoj želji, a ne posljedica prinude.

Upitan o samitu na razgovoru s novinarima u Washingtonu u ponedjeljak, saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir rekao je da nema informaciju da postoje konkretni planovi za samit.

“Katar je nevažan”, dodao je on.

Prošli samit SAD – GCC održan je u maju 2017. u saudijskoj prijestonici Rijadu, neposredno prije izbijanja krize.

Izvor: Al Jazeera i agencije