Donald Trump nominirao Jeromea Powella za čelnika FED-a

Donald Trump, Jerome Powell
Trump, koji je imenovao Jeromea Powella, dosad je u više navrata okrivio centralnu banku da šteti rastu ekonomije (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump nominirao je Jeromea Powella za čelnika američke središnje banke FED, a taj će umjereni republikanac, pravnik i bivši bankar na dužnosti zamijeniti Janet Yellen, kad joj istekne mandat u veljači 2018. godine.

Powell (64), koga je bivši predsjednik Barack Obama 2012. godine imenovao u odbor FED-a, bio je jedan od pet mogućih kandidata za tu dužnost, a Trump je izabrao njega.

Među kandidatima je bila i sadašnja čelnica FED-a Yellen, zatim ekonomist John Taylor sa Sveučilišta u Stanfordu, glavni gospodarski savjetnik predsjednika Trumpa Gary Cohn i bivši guverner FED-a Kevin Warsh.

‘Snažan, odlučan, inteligentan’

U objavi u Bijeloj kući Trump je nazvao Powella snažnim, predanim i pametnim čelnikom.

“On je snažan, odlučan, inteligentan”, rekao je Trump, kako prenosi Hina.

“Dokazao je da je graditelj konsenzusa za monetarnu i financijsku politiku u koju vjeruje… i ja sam uvjeren da Jay ima mudrost i osobine čelnika za vođenje našeg gospodarstva”, rekao je Trump.

Njegov je izbor jedna od najvažnijih odluka iz područja ekonomije u mandatu Donalda Trumpa.

Odluka omogućuje Trumpu da izabere novoga šefa FED-a istodobno nastavljajući dosadašnju politiku središnje banke, koja je držala stabilnim gospodarstvo i tržišta.

Berze na rekordnim visinama

Powell, odvjetnik i bivši investicijski bankar, podržao je opći smjer monetarne politike Janet Yellen i posljednjih godina dijelio njezinu zabrinutost da slaba inflacija opravdava nastavak opreznog pristupa podizanju kamatnih stopa.

Powella će se vjerojatno doživjeti kao manje rizičan izbor dok gospodarstvo pokazuje solidan rast, a američke burze bliže se rekordnim visinama.

FED je podizao kamatne stope dvaput ove godine i očekuje se da će to ponovno učiniti sljedećeg mjeseca.

Izvor: Agencije