Donald Trump pozvao Netanyahua u Washington

Trump je tokom kampanje podržavao premještanje Ambasade SAD-a (Reuters)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da ga je američki predsjednik Donald Trump pozvao na sastanak u Washingtonu u februaru.

U „veoma toplom“ telefonskom razgovoru bilo je riječi o nuklearnom sporazumu s Iranom, palestinsko-izraelskom mirovnom procesu i drugim pitanjima, navodi se u saopćenju, javlja Reuters.

Datum sastanka bit će uskoro određen, dodaje se.

Trump je kazao da je razgovor bio vrlo prijatan.

Netanyahu je ranije odgodio glasanje o kontroverznom prijedlogu da se anektira jedno od najvećih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, kako bi koordinirao politiku prema Palestincima s novom administracijom Donalda Trumpa.

Izrael je u nedjelju odobrio gradnju stotina domova u naseljima u Istočnom Jerusalemu, jer smatra da će Trump imati drugačiji stav od prethodne administracije, koja se protivila takvim potezima.

U međuvremenu, Bijela kuća je saopćila da je u ranoj fazi pregovora o ispunjavanju obećanja Donalda Trumpa da premjesti Američku ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem.

“Mi smo na samom početku razgovora o ovoj temi”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer u saopćenju.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država je u Tel Avivu, poput većine drugih stranih diplomatskih predstavništava.

Izrael naziva Jerusalem svojom vječnom prijestolnicom, ali Palestinci također polažu pravo na grad kao dio eventualne palestinske države. 

Trump, koji je preuzeo dužnost američkog predsjednika u petak, tokom kampanje je najavio da će premjestiti Ambasadu.

Protest saveznika

Svaka odluka koja će narušiti stanje statusa quo će najvjerovatnije izazvati proteste američkih saveznika na Bliskom istoku, kao što su Saudijska Arabija, Jordan i Egipat, javlja Reuters.

Washington se oslanja na te zemlje da pomognu u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant, za koju je novi američki predsjednik kazao da je prioritet.

Američki Kongres je 1995. usvojio zakon prema kojem se Jerusalem smatra prijestolnicom Izraela i da taj grad ne bi trebao da se dijeli, ali američki republikanski i demokratski predsjednici iskoristili svoje ovlasti da zadrže Američku ambasadu u Tel Avivu i da podrže pregovore između Izraela i Palestinaca o statusu Jerusalema.

Početkom decembra, tadašnji predsjednik Barack Obama obnovio je predsjednički ukaz do početka juna. Nije poznato da li bi Trump po zakonu mogao da povuče taj ukaz i premjesti Ambasadu SAD-a.

Američke diplomate kažu da uprkos američkim zakonima, vanjska politika Washingtona je u praksi u skladu sa politikom Ujedinjenih naroda i drugih velikih sila, koje ne smatraju Jerusalem izraelskom prijestolnicom i ne priznaju izraelsku aneksiju arapskog Istočnog Jerusalema nakon okupacije tog dijela grada 1967. godine.

Izvor: Agencije