Donald Trump stigao u Washington

Donald Trump doputovao je u Washington gdje će u petak položiti prisegu kao 45. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Kao što nalaže tradicija, Trump bi noć prije inauguracije trebao spavati u službenoj rezidenciji Blair House. Nakon polaganja prisege u petak, uselit će se u Bijelu kuću.

Donald Trump treba zajedno sa svojim budućim potpredsjednikom Mikeom Penceom sudjelovati i na svečanosti na vojnom groblju u Arlingtonu, u čast ratnim veteranima.

Održat će govor u okviru koncerata i vatrometa koji će se u prigodi inauguracije organizirati blizu Lincoln Memoriala, gdje će nastupiti nekoliko pjevača country glazbe.

Policija procjenjuje da će inauguraciji nazočiti gotovo 900.000 ljudi, a od toga bi njih 250.000 bilo na ulicama glavnog američkog grada u znak prosvjeda protiv Donalda Trumpa. 

U međuvremenu, novoizabrani potpredsjednik Mike Pence na konferenciji za novinare rekao je da će nova vlada, iako imenovanja na ključne pozicije nisu finalizirana, od prvog dana biti spremna da preuzme dužnost.

Na inauguraciji se očekuju mnogobrojni dužnosnici, uključujući i Trumpovu protivnicu na izborima Hillary Clinton, te trojicu bivših američkih predsjednika.

Najavljeno je i kako će nakon inauguracije okupljene zabavljati country pjevač Toby Keith i glumac Jon Voight.

Želi zadržati 50 zvaničnika iz Obamine administracije

Trump je ranije upitao 50 zaposlenih u administraciji Baracka Obame da ostanu na tim dužnostima i tokom njegovog mandata, izjavio je Trumpov glasnogovornik Sean Spicer.

Među pozvanima su i zamjenik američkog ministra obrane Robert Work i specijalni izaslanik SAD-a za borbu protiv grupe Islamska država Irak i Levant, Brett McGurk, prenosi Reuters.

Trump želi da ostanu i službenik Agencije za borbu protiv narkotika Chuck Rosenberg, direktor Centra za borbu protiv terorizma Nick Rasmussen, tajnik za politiku Ministarstva financija Tom Shannon, te tajnik za terorizam tog ministarstva Adam Szubin.

Američki mediji podsjećaju kako u Bijelu kuću ulazi osoba bez političkog ili vojnog iskustva, kojem su ključne glasove donijeli birači iz radničke klase iz provincije.

Najavljuju i kako namjerava već prvih dana potpisati nekoliko uredbi kako bi “odmah demontirao sve što može bez čekanja na Kongres”, a u fokusu će mu se naći imigracija, životni okoliš, energetika i radni odnosi.

Prethodno je govorio i kako će mu u govoru na inauguraciji inspiracija biti John F. Kennedy i Ronald Reagan, te da se gledajući snimke njihovih govora konzultirao s nekim povjesničarima i dogovarao s najbližim savjetnicima.

“Ipak će to biti Trumpov tekst. On je taj koji ga piše, redigira, ispravlja”, tvrdi glasnogovornik Spicer.

Demokrate mu okreću leđa

Uoči inauguracije stigla je i potvrda da će trećina zastupnika – demokrata iz Predstavničkog doma Kongresa bojkotirati svečanost u petak.

Demokrate iz Senata također okreću leđa budućim ministrima Donalda Trumpa i samo nekolicina je potvrdila da će glasati kada nova vlada treba dobiti potvrdu, dok se republikanci nadaju da će sedam Trumpovih ministara biti potvrđeno već prvog dana.

Nasljednik Baracka Obame kasni sa sastavljanjem svoje administracije. Tek danas imenovao je posljednjeg člana svog kabineta, a to je Sonny Perdue, bivši guverner Georgije, koji će biti ministar poljoprivrede.

Od 21 imenovanog člana kabineta do danas, u Trumpovom timu su samo četiri žene, jedan Afroamerikanac i nijedan Hispanoamerikanac.

Izvor: Al Jazeera i agencije