Donald Tusk: Rusija je strateški problem

Lideri Evropske unije završili su u četvrtak navečer svoj decembarski samit usvajanjem novog investicijskog plana i zaključaka o Ukrajini.

Ovo je bio prvi samit kojim je predsjedao novi predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk i prvi koji je završio u jednom danu.

Samiti EU-a obično traju dva dana, a ključne odluke znale su se donositi u ranim jutarnjim satima. Lideri Evropske unije dali su političku podršku investicionom planu Evropske komisije i zatražile od nje da u januaru pripremi prijedlog o uspostavi Evropskog fonda za strateške investicije (EFSI), kako bi nove investicije mogle biti pokrenute sredinom sljedeće godine.

To bi, prema zakljucčima, trebalo omogućiti pokretanje novih investicija sredinom sljedeće godine.

Ubrzanje oporavka

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk poručio je da su dogovorene tri stvari. “Prvo, je hitna uspostava Evropskog fonda za strateške investicije, druga, intenziviranje strukturnih reformi i treća, nastavak napora kako bi se osigurale zdrave javne finansije”, rekao je Tusk.

“Te tri stvari predstavljaju našu strategiju za ubrzanje privrednog oporavka”, istaknuo je Tusk.

Nakon prihvaćanja zaključaka o investicijskom planu, čelnici su za vrijeme večere razgovorali o Ukrajini.

Lideri su izrazili spremnost da i dalje pomažu reformske procese u Ukrajini u skladu s uslovima Međunarodnog monetarnog fonda, te izrazili zabrinutost zbog stanja u istočnoj Ukrajini.

Prije početka samita EU je uvela dodatne sankcije protiv Krima i Sevastopolja, uz obrazloženje da time jača svoju politiku nepriznavanja nelegalne ruske aneksije.

Tusk je rekao da je Rusija “danas naš strateški problem, a ne Ukrajina”. “Najveći problem je ruski pristup ne samo prema Ukrajini, nego i prema EU-u”, rekao je Tusk, dodajući da je Ukrajina žrtva jedne vrste “invazije”.

Rekao je da EU “treba imati dugoročnu strategiju prema Rusiji” i biti jedinstvena kada je riječ o ukrajinskoj krizi.

Privatizacija vode

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je da privatizacija vode ne dolazi u obzir.

Govoreći o potrebi da EU zaključi sporazum o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Državama, Juncker je rekao da se u tim pregovorima neće dirati u opće interese.

“Voda neće biti privatizovana. O tome se u pregovorima neće razgovarati”, rekao je Juncker.

Izvor: Al Jazeera i agencije