Tusk: Kosovo je za Srbiju teško pitanje

Tusk je rekao da u Vučiću prepoznaje srodnu dušu (Dragan Kujundži? / Tanjug)

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk poručio je danas u Beogradu da se o budućnosti Srbije neće odlučivati ni u Moskvi, ni u Washingtonu, ni u Ankari, ni u Bruxellesu, već u Srbiji.

“Uveren sam, znajući srpsku istoriju, da Srbi neće dopustiti da ne odlučuju sami o svojoj budućnosti”, rekao je Tusk, nakon razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Cjelokupno obraćanje novinarima izgovorio je na srpskom jeziku, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, “Evropska unija je mesto gde niko nikome i ništa ne nameće”.

“Evropska unija jeste i hoće da bude najpouzdaniji partner Srbije i celog Zapadnog Balkana”, poručio je Tusk, te najavio kako će na predstojećem summitu EU – Zapadni Balkan, koji će biti održan u Sofiji, potvrditi spremnost za angažman na europskoj perspektivi regije.

S Vučićem je razgovarao i o dijalogu s Prištinom, ocijenivši kako je to za Beograd “teško pitanje sa jakim emotivnim nabojem, ali i strateški izbor koji će se na kraju isplatiti”.

“Mnogo puta ste u istoriji dokazali kao tvrdoglavi i nezavisni, da sami odlučujete o svojoj sudbini i znam da nećete dopustiti da se to promeni”, rekao je Tusk.

Za Vučića je rekao da “u njemu prepoznaje srodnu dušu”, te da je njegov domaćin “živi dokaz da u isto vreme možete biti veliki patriota i racionalni pragmatičar”.

Vučić: Kosovo je najvažnije pitanje za Srbiju

Vučić je na istoj konferenciji za novinare rekao kako je “pitanje Kosova i Metohije najvažnije pitanje za Srbiju koje, ukoliko ne bude na adekvatan način rešeno, predstavlja prepreku na evropskom putu zemlje”. Ipak, važnim smatra da se dođe do kompromisa.

“Možemo da prihvatimo kompromisno rešenje, ali ne možemo da prihvatimo ponižavanje Srbije. To naša zemlja nikada nikome nije dozvolila, pa neće ni u budućnosti. I ko god bi glavu da mi skine i kaže da ja nekome nešto nudim… Nemam šta više da ponudim ili prodam što neki pre mene već nisu dali, ali mogu da obećam da ćemo se boriti za interese naroda i države snažnije nego ranije neki drugi”, naveo je Vučić.

Vučić i Tusk će se sastati s predsjednikom Europske investicijske banke (EIB) Wernerom Hoyerom i prisustvovati potpisivanju Financijskog ugovora između EIB-a i kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), prenosi Tanjug.

Posjet predsjednika Europskog vijeća Srbiji organiziran je u okviru njegove balkanske turneje.

Posjetom Tuska bit će zaokruženi posjeti svih najviših dužnosnika EU-a Srbiji i regiji.

Od početka 2018. godine zemlje Zapadnog Balkana posjetili su predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i šefica EU diplomacije Federica Mogherini.

Izvor: Agencije