Donatori obećali 600 miliona dolara Maliju

AU je obećao da će doprinijeti 50 miliona dolara, ali se procjenjuje da će za svoje snage u Maliju morati izdvojiti 460 miliona dolara (AFP)

Afrički lideri i međunarodni zvaničnici obećali su da će Maliju dati 600 miliona dolara, saopćeno je na donatorskoj konferenciji u Etiopiji, organiziranoj u znak podrške vojnim operacijama protiv pobunjenika u toj državi.

Izbori do 31. jula

Dioncunda Traore je izrazio nadu da će uspjeti sazvati izbore u Maliju do 31. jula.

On je pred sudionicima donatorske konferencije za Mali izrazio “odlučnost da se najbrže moguće – naša je želja do 31. jula 2013. godine – organiziraju čisti, odnosno transparentni i vjerodostojni izbori”.

“Želio bih ponoviti našu želju da se posvetimo provedbi prenosa vlasti. Naglašavam da ćemo se angažirati oko aktualnog prenosa vlasti u Maliju sa samo jednom tačkom dnevnog reda: povrata okupiranih područja na sjeveru zemlje, ali prije svega, povratka normalnog ustavnog stanja”, rekao je Traore.

Provedba izbora i oslobođenje okupiranih područja dio su fiksnih zadataka postavljenih pred prelaznu vladu nakon vojnog udara u Maliju 22. marta.

Gotovo svi govornici na donatorskoj konferenciji su naglasili da međunarodnu pomoć koja se zahtijeva kako bi se sjever Malija vratio pod nadzor mailijskih vlasti mora pratiti postupni povratak normalne demokratije u tu zemlju.

Predsjednik Malija Dioncounda Traore zahvalio je “cijeloj međunarodnoj zajednici” nakon što su brojne države u utorak ponudile gotovinu ili druge oblike podrške na sastanku u sjedištu Afričke unije (AU) u Adis Abebi.

Do sada je obećano oko 600 miliona dolara, uključujući više od 120 miliona dolara iz Japana te američke donacije od 96 miliona dolara.

Brz i efikasan odgovor

Konferencija je održana dan nakon što su vojne snage pod komandom Francuske zauzele drevni malijski grad Timbuktu, u okviru ofanzive protiv boraca koji su kontrolirali Mali oko 10 mjeseci.

Afrički lideri i zvaničnici, kao i predstavnici Ujedinjenih naroda (UN), Evropske unije (EU) i Kine sudjeluju na konferenciji.

“Svi znamo koliko je kriza ozbiljna”, rekla je šefica komisije AU-a Nkosazana Dlamini-Zuma. “To je situacija koja zahtijeva brz i efikasan međunarodni odgovor, jer prijeti Maliju, regiji, kontinentu, pa čak i šire.”

AU je obećao da će doprinijeti 50 miliona dolara, ali se procjenjuje da će za svoje snage u Maliju (AFISMA) morati izdvojiti 460 miliona dolara.

Na konferenciji nije bilo riječi o tome koji tačno iznos učesnici žele skupiti, iako su diplomati sugerirali da će za AFISMA-u i malijsku vojsku biti potrebno 700 miliona dolara, uz velike humanitarne troškove.

Alassane Ouattara, predsjednik Obale Slonovače i predsjedavajući petnaestočlane Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS), rekao je da postoji “hitna potreba za ubrzavanjem pokretanja” regionalnih trupa.

Moralna obaveza

Manjak novca i logističkih resursa kočio je pokušaje afričkih trupa da pruže podršku malijskoj vojsci.

U Maliju se bori oko 2.000 vojnika iz afričkih država, uz oko 2.500 Francuza.

Francuska ofanziva na Mali počela je 11. januara.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon upozorio je uoči konferencije da postoji “moralna obaveza da cijela međunarodna zajednica” pruži pomoć.

Predsjedavajući AU-a, etiopski premijer Hilemariam Desalgn, zahvalio je Francuskoj za “pravovremenu podršku”.

Izvor: Agencije