Donatorska konferencija za BiH i Srbiju

Majske poplave uzrokovale milionske štete u Hrvatskoj, Srbiji i BiH (AP)

Donatorska konferencija pod motom “Izgradimo ponovno zajedno”, čiji je cilj mobilisanje dalje podrške za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju nakon nedavnih poplava koje su pogodile ove dvije zemlje, bit će održana 16. jula u Briselu, saopštila je Evropska komisija koja je domaćin konferencije.

Cilj konferencije, koju organizuju Francuska i Slovenija, jeste prikupljanje sredstava donatora za obnovu ovih zemalja.

Konferencija će, također, doprinijeti unapređenju saradnje na polju odbrane od poplava i prirodnih katastrofa u regiji, kao i operativne koordinacije, navodi se u saopštenju evropskog komesara za proširenje Štefana Fulea.

Ekonomska obnova kao prioritet

Kako je predviđeno, konferenciju će otvoriti Fule, premijerka Slovenije Alenka Bratušek i ministar vanjskih poslova Francuske Laurent Fabius, a učesnicima će se potom obratiti predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i predsjedavajaći predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Na konferenciji će biti prikazana i tri filma o katastrofalnim poplavama u Bosni i Hercegovini i Srbiji kao i o reakciji međunarodne zajednice na to, a završnu riječ održat će evropska komesarka za humanitarnu pomoć Kristalina Georgieva.

Na konferenciju su pozvane zemlje donatori, međunarodne finansijske institucije i relevantne organizacije civilnog društva, navodi se u saopštenju.

Evropska komisija, Francuska i Slovenija naznačile su kao prioritet ekonomsku obnovu Srbije i BiH.

Direktna šteta u Srbiji nastala zbog katastrofalnih poplava koje su nedavno zadesile regiju iznosi 810,1 miliona eura, dok gubici iznose 661,9 miliona eura, pokazao je zvanični izvještaj o procjeni štete od poplava, koji je usvojila Vlada Srbije.

Poplave su BiH nanijele ukupnu štetu nešto veću od dvije milijarde eura, objavila je delegacija Evropske unije u Sarajevu.

Izvor: Agencije