Donjecku prijeti finansijski kolaps

Mjere štednje ukrajinske Vlade na istoku države odrazile su se na bankarske usluge u regiji. Oko Donjecka raste bojazan da bi izvori finansiranja uskoro mogli presušiti.

Za ukrajinske četverogodišnjake, obdanište je dnevna oaza stabilnosti u vrijeme kada život na istoku Ukrajine nudi sve osim stabilnosti. Osoblje je u posljednjih pola godine primilo jednu platu i niko ne zna kakva će biti sudbina te ustanove.

Djevojka, koja se ekipi Al Jazeere predstavila kao Elena, odrađuje još jednu neplaćenu smjenu u kuhinji. Ova samohrana majka nije dobila dječji dodatak od jula.

Protesti majki

Poput njenih kolega, ne želi otkriti svoj identitet, jer je zabrinuta da bi, zbog kritiziranja lidera samozvane Narodne republike Donjeck, mogla biti kažnjena.

“Naša Vlada ne razumije ovu situaciju i da mala djeca trebaju vitamine. Teško je kada nema nikoga da pomogne. Kada bi se negdje moglo doći do novca, bilo bi lakše. Ali, trenutno takvo mjesto ne postoji”, govori Elena.

Ispred administrativne zgrade u Makijivki očaj i ljutnja prevladali su bilo kakav strah od odmazde. Brojne žene protestiraju jer im obećani doprinosi nisu uplaćeni, javlja reporter Al Jazeere Harry Fawcett.

“Ono što je značajka ovog neplaniranog protesta uglavnom samohranih majki je koga one krive za svoju situaciju. U prvom trenutku kažu da je krivica na ukrajinskom predsjedniku [Petru] Porošenku. Ali, također su bijesne na lokalnog lidera [Aleksandra] Zaharčenka, jer nije ispunio svoja obećanja”, kaže on.

Bolan proces

Na kraju ulice pronašli smo jedinu funkcionalnu banku u naselju. Ukrajina je obećala da je pitanje dana kada će stopirati bankarske usluge ka odmetnutim regijama. Niko ne zna koliko će još imati pristup svom računu, čak ni samoproglašena Vlada. Pominje se uvođenje ruske rublje i novog finansijskog sistema, ali uz opasku da će proces biti bolan.

“Nismo bili spremni za ovo, jer smo računali na mirno rješenje. Sada ubrzanim tempom moramo raditi na vlastitom bankarskom sistemu. Tražimo zakonite načine prelaska na dvovalutni sistem”, ističe glasnogovornik narodnog vijeća samozvanog DNR-a Denis Pušilin.

Trenutno ljudi pokušavaju pronaći put, ali raste bojazan koliko ovakvo stanje može potrajati i šta će se dogoditi kada banke budu zatvorene.

Izvor: Al Jazeera