Dopunjena optužnicu protiv Milana Bandića

Milan Bandić
Parafrazirajući Karla Marxa, Bandić je, aludirajući na ime svoje stranke, rekao da 'bauk rada i solidarnosti kruži Hrvatskom' (AP)

Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – USKOK podignuo je novu optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, kako je objavljeno na internetskim stranicama Državnog odvjetništva Republike Hrvatske – DORH.

Protiv zagrebačkog gradonačelnika USKOK je dopunio optužnicu kojom ga tereti da je, zajedno sa suradnicima, pogodovao tvrtki Petra Pripuza u dodjeli poslova zbrinjavanja otpada te izbjegao plaćanje poreza na donacije za svoju predsjedničku kampanju, čime je gradski proračun navodno oštetio za više od tri milijuna kuna (405.000 eura), a državni proračun za više od 540.000 kuna (73.000 eura).

Dopunu optužnice protiv Bandića USKOK je podnio pred zagrebačkim Županijskim sudom, od kojega je zatražio da se optužnica spoji s aferom “Agram”, slučajem koji se već vodi na tom sudu.

Uz Bandića i Pripuza, u dopuni optužnice tereti se osam osoba, uključujući i bivšeg šefa Holdinga Slobodana Ljubičića, gradonačelnikova savjetnika Željka Horvata, bivšeg direktora ZET-a Ivana Tolića, Ivana Markušića, referenta za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filipa Čulu i nekadašnjeg direktora Čistoće Miljenka Benka.

Bandića se tereti da je, zajedno s Ljubičićem, kao direktorom Holdinga, od listopada 2013. do svibnja 2014. godine trećeoptuženom Pripuzu “pogodovao prilikom dodjele poslova na zbrinjavanja otpada Grada Zagreba, iako je postojala mogućnost zbrinjavanja otpada od strane Zagrebačkog holdinga privremenim skladištenjem, razdvajanjem i sortiranjem”, za što je Zagrebački holding od Grada Zagreba trebao ishoditi dozvolu koju Ljubičić “sukladno dogovoru, nije tražio”.

Dijelovi optužnice vraćeni na doradu

U cilju realizacije navedenog, Bandić i Ljubičić su, “osobno ili posredstvom” Horvata, posebnog višeg savjetnika gradonačelnika i glavnog koordinatora za otpad Grada Zagreba, “koristeći autoritete svojih položaja, nalagali poduzimanje radnji radi dodjele poslova na zbrinjavanju otpada po žurnom postupku bez provedbe propisanog postupka javnog natječaja za korist društava C.I.O.S. grupe, iako je postojala mogućnost zbrinjavanja istog na drugi način”.

USKOK Bandića tereti i da je izbjegao platiti porez na donacije za svoju predsjedničku kampanju, “čime je, na ime neobračunatih i neplaćenih poreza”, proračun oštetio za više od 542.000 kuna, a gradski proračun za više od tri milijuna kuna.

Na Županijskom sudu u Zagrebu u listopadu ove godine počelo je suđenje Bandiću i ostalim suoptuženicima u aferi “Agram”, u kojoj se terete za navodne nezakonitosti “teške” više od 3,3 milijuna eura.

Optužnicu u aferi “Agram” USKOK je sudu predao još sredinom prosinca 2015. godine.

Sedam točaka optužnice za štetu gradskom i državnom proračunu sud je potvrdio u ožujku ove godine, a tri su točke tada tužiteljstvu vraćene na doradu – dijelovi optužnice vezani za otpad i predsjedničku kampanju Bandića.

Sada je USKOK doradio optužnice, podignuo nove i traži da se pripoje u spis afere “Agram”.

USKOK Bandića u aferi “Agram” tereti za sporne donacije u predsjedničkoj kampanji, pogodovanje partnerskim tvrtkama, trgovanje utjecajem pri nezakonitom zapošljavanju sebi bliskih osoba u gradskom poglavarstvu i Zagrebačkom Holdingu, ali i nezakonito korištenje službenih gradskih automobila u privatne svrhe.

Oslobođen u aferi ‘Štandovi’

Istraga protiv Bandića u međuvremenu je proširena i nakon što je Vida Demarin, kao predsjednica upravnog vijeća Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, istražiteljima ispričala da ju je Bandić u dva navrata nagovarao da promijeni iskaz i potpiše dokument neistinita sadržaja.

Obrana od početka odbacuje sve što se optuženima stavlja na teret, a Bandić se izjasnio pred sudom da nije kriv.

Zagrebački gradonačelnik i njegovi suoptuženici Ivica Lovrić i Zdenka Palac u listopadu su nepravomoćno oslobođeni krivnje u slučaju “Štandovi”, u kojem ih je USKOK teretio za pogodovanje udruženju “U ime obitelji” na štetu grada Zagreba.

USKOK je o optužnici tvrdio da je Bandić sa svojim saradnikom, gradskim pročelnikom Ivicom Lovrićem, i direktoricom “Tržnica Zagreb” Zdenkom Palac udruženju “U ime obitelji” pribavio nezakonitu korist od najmanje 308.000 kuna (41.354 eura), ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum o promjeni Izbornog zakona.

USKOK je podnio žalbu na tu presudu zagrebačkog Županijskog suda.

Izvor: Agencije