Dosje Panama: Island dobio novog premijera

Francuska vraća Panamu na popis poreznih oaza (EPA)

Islandska vladajuća koalicija desnog centra odlučila je da imenuje za novog premijera Sigurdur Ingi Johannssona, saopćio je novinarima u parlamentu poslanik Progresivne partije Hoskuldur Torhallson.

Johannsson, iz redova Progresivne partije, do sada je bio ministar ribarstva i poljoprivrede, prenosi Reuters.

Imenovanje je uslijedilo nakon što je bivši premijer Sigmundur David Gunlaugsson napustio funkciju nakon afere “Dosje Panama” tokom koje se iz objelodanjenih dokumenata saznalo da njegova žena ima firmu povezanu sa propalim islandskim bankama što je izazvalo masovne proteste.

Odluka Francuske

U međuvremenu, Francuska je objavila da će ponovo uvrstiti Panamu na popis ‘nekooperativnih zemalja’ u poreznim pitanjima.

Ministar Michel Sapin je pozvao Organizaciju za ekonosmki razvoj i saradnju (OECD) da slijedi njihov primjer.

“Panama je zemlja koja nas je željela uvjeriti da je u stanju poštovati glavne međunarodne porezne principe i u to je ime skinuta s popisa poreznih oaza”, kazao je ministar.

“Francuska je odlučila vratiti Panamu na popis nekooperativnih zemalja sa svim posljedicama koje će taj potez imati po one povezane s Panamom”, dodao je Sapin.

Panama je daleko veći finansijski centar od ostalih zemalja na francuskom popisu, koji, među ostalim, uključuje Bocvanu, Brunej, Gvatemalu i Maršalske otoke.

Sapin je u razgovoru za radio Europe 1 kazao da priželjkuje sastanak OECD-a, kako bi sve zemlje slijedile francuski primjer.

“Nažalost, Panama je sklona oscilacijama, čak nastupa kao dobar a čas kao zločesti dečko. Tako dalje ne može”, poručio je francuski ministar finansija.

“Francuska ne smije biti usamljena u ponovnom uvrštavanju Paname na popis poreznih oaza”, naglasio je.

Panamska vlada je zaprijetila da bi na potez Francuske mogla odgovoriti nizom mjera, uključujući blokadu stranih ulaganja i zabranu učešća francuskih kompanija na javnim nadmetanjima.

Izvor: Agencije