Dosje Panama: Navodi o hakiranju iz Evrope

Jedan od osnivača advokatske firme Mossack Fonseca, koja se našla u centru skandala izazvanog “Dosjeom Panama”, izjavio je da je njegova firma hakirana sa servera iz Evrope i da su tako ukradena imena svjetskih lidera i poznatih osoba koje su skrivale novac u poreskim oazama.

Ramon Fonseca, advokat iz čije su firme procurili dokumenti za registriranje offshore kompanija, rekao je za agenciju AP da je povodom hakiranja podnio tužbu panamskom tužilaštvu, ali nije želio iznositi više podataka jer je istraga u toku.

Fonseca je istakao da u medijskom izvještavanju o skandalu “niko ne priča o hakiranju, a to je jedino krivično djelo koje je ovdje počinjeno”.

On se požalio da se mediji u izvještavanju o 11,5 miliona dokumenata ukradenih iz kompjuterskog sistema Mossack Fonsece fokusiraju na poznate klijente koji su preko te firme osnovali offshore kompanije.

“Nije nam jasno. Svijet je izgleda prihvatio to da privatnost više nije jedno od ljudskih prava”, naveo je Fonseca.

Političari i nogometaši

“Dosje Panama” pokazuje da su više od 500 banaka, njihove podružnice i ogranci registrirali skoro 15.600 offshore kompanija preko firme Mossack Fonseca, a velika većina ih je osnovana od 1990-ih, navodi na svojoj internetskoj stranici Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ).

Jednogodišnja istraga ICIJ-a koja se odnosi na period od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. pokazuje da su neke firme registrirane u poreskim oazama korištene za pranje sumnjivog novca, trgovinu oružjem i drogama, kao i za utaju poreza.

Do dokumenata kompanije Mossack Fonseca prvo je došao njemački dnevnik Suddeutsche Zeitung koji ga je podijelio da medijskim organizacijama u ICIJ-u, a ovaj je poslije istrage objavio prve nalaze u nedjelju.

Među imenima koje spominju ICIJ i drugi mediji su rođaci kineskog lidera Denga Xiaopinga, saradnici ruskog predsjednika Vladimira Putina, otac britanskog premijera Davida Camerona, islandski premijer Sigmundur David Gunnlaugsson i nogometaš Barcelone Lionel Messi.

Gunnlaugsson je podnio ostavku nakon velikih građanskih protesta.

Skandal sa “Dosjeom Panama” izazvao je brojne demantije svjetskih lidera i poznatih ličnosti koji uzvraćaju da nisu radili ništa loše.

Izvor: Al Jazeera i agencije