Dostojanstvo 1,7 milijardi muslimana nećemo prepustiti teroristima

Erdogan: Muslimani se međusobno moraju pomagati kako bi riješili goruća pitanja (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio u četvrtak kako muslimani u svijetu ne smiju svoje dostojanstvo i čast prepustiti volji “šačice terorista”, javlja Anadolija.

“Dostojanstvo 1,7 milijardi muslimana u svijetu ne možemo prepustiti volji šačice terorista. Mi, kao muslimani, imamo odgovornost da se zauzmemo za naše dostojanstvo, nezavisnost i budućnost”, rekao je on u obraćanju na zatvaranju 5. konferencije ministara zdravstva članica Organizacije islamske saradnje u Istanbulu, Erdogan.

Naglasio je kako terorističke organizacije uveliko koriste siromašne segmente stanovništva da bi provodile svoje aktivnosti.

“Jedna od najindikativnijih stvarnosti terorizma je siromaštvo. Snage koje stoje iza terorizma, obratite pažnju, biraju siromašne i ljude u neimaštini. Među njima vrbuju samoubice”, kazao je Erdogan, dodajući da se muslimani međusobno moraju pomagati kako bi riješili mnoga goruća pitanja.

“Socijalna nepravda je zasigurno globalni problem, ali mi muslimani između sebe ovaj problem trebamo svesti na najniži nivo. Moramo se međusobno pomagati, jer nam to nalaže i naša vjera. Na nivou bilateralnih odnosa, ili na nivou OIC-a, moramo pokrenuti kampanju u tom smjeru. Kada to uspijemo, vjerujem da ćemo preći značajan put u smjeru postizanja rješenja za problem terorizma i migracija”, istakao je turski predsjednik.

Velika odgovornost muslimana

Podsjetio je da su muslimani saglasni da je potrebna zajednička borba protiv radikalnih i ekstremnih pokreta.

“Vidjeli smo na samitu G20 da su lideri muslimanskih zemalja saglasni oko zajedničke borbe protiv ekstremizma i radikalnih pokreta. Muslimani imaju veliku odgovornost na ovom planu. Moramo zauzeti principijelan i jasan stav, zajedničkim naporima, protiv organizacija kao što su Islamska država Irak i Levant, Al-Kaida, Boko Haram, koje koristeći ime islama nanose najveću štetu upravo islamu i muslimanima”, rekao je Erdogan.

Na kraju je poručio kako će Turska i dalje nastaviti pomagati i pružati podršku sirijskim izbjeglicama koje se nalaze u toj zemlji.

“Mi ovo pitanje, prije svega, vidimo kao ljudsku, moralnu i vjersku obavezu. U tom smjeru i djelujemo. Svim građanima Turske kažem: ‘Ovi ljudi su izbjeglice i nastavit ćemo im i dalje pomagati.’ Zato što je potrebna ruka spasa tim ljudima koji bježe od bombi. Mi ćemo nastaviti pomagati tim ljudima bez obzira hoće li nam Zapad ili neko drugi pomoći u tome ili ne”, kazao je Erdogan.

Izvor: Agencije