Dotcom dobio pravo da tuži Novi Zeland

Dotcom tvrdi da je Megaupload samo nudio internetski prostor za pohranu datoteka, te da nije odgovoran za sadržaj (Reuters)

Internetski tajkun i osnivač Megauploada Kim Dotcom dobio je pravo da tuži novozelandsku obavještajnu agenciju koja djeluje u inostranstvu zbog nezakonitog špijuniranja tokom istrage, koju je vodio SAD, o piratstvu na internetu.

Dotcom je uhapšen tokom te istrage.

Sutkinja Visokog suda Helen Winkelmann u četvrtak je naredila Vladinom Birou za sigurnost komunikacija (GCSB) da objavi sve detalje o dogovoru o dijeljenju informacija sa stranim agencijama, uključujući američke vlasti.

“Nemam sumnje da je najprikladniji i najbrži način da se omogući Sudu da odredi sva pitanja u sporu – da se GCSB uključi u suđenje”, rekla je ona.

Dotcom, koji je promijenio svoje pravo ime Kim Schultz, bori se protiv izručenja SAD-u u slučaju koji se opisuje kao najveća afera internetskog piratstva.

Ira Rothken, njegova advokatica u SAD-u, pozdravila je odluku Suda, nazvavši je velikom pobjedom.

Novozelandski Sud presudio je u junu da su nalozi za pretres, koji su korišteni kada je 70 policajaca pretreslo vilu osumnjičenog Dotcoma, bili nelegalni, što mu je otvorilo mogućnost da traži odštetu od Novog Zelanda.

Zahtjev za odštetu

Dotcom je Nijemac s prebivalištem na Novom Zelandu, zbog čega je nelegalno da ga GCSB špijunira.

William Akel, jedan od njegovih advokata, rekao je da je odluka Suda očekivana.

“Sada možemo odrediti koliko je GCSB bio umiješan i moći ćemo tražiti odštetu”, kazao je on.

Američke vlasti optužuju Dotcom da je bio vođa grupe koja je od 2005. godine zaradila skoro 175 miliona dolara kopiranjem i raspodjelom muzike, filmova i ostalih sadržaja bez dozvole autora.

Dotcom tvrdi da je Megaupload, jedna od najpopularnijih web stranica na svijetu, prije nego što je ugašena u januaru, kompanija koja je samo nudila internetski prostor za pohranu datoteka, te da ne odgovara za sadržaj koji se postavljao.

Dotcom će se u martu suočiti sa saslušanjem o izručenju.

Izvor: Agencije