Doživotna kazna Izraelcu za spaljivanje Palestinca

Yosefu Haimu Ben-Davidu (31) je izrečena kazna doživotnog zatvora za ubistvo 16-godišnjeg Mohammeda Abu Khdeira (EPA)

Izraelski sud je izrekao kaznu doživotnog zatvora vođi jevrejske bande koja je kidnapirala, napala i živog spalila palestinskog tinejdžera 2014. godine.

Yosefu Haimu Ben-Davidu (31) je izrečena kazna doživotnog zatvora za ubistvo 16-godišnjeg Mohammeda Abu Khdeira, a izrečena mu je i kazna od 20 godina zatvora za zasebne zločine.

Tužitelji su naveli da je Ben-David organizirao ubistvo Khdeira, a sud je vođi bande također naredio da isplati odštetu od 150.000 šekela (39.000 dolara) porodici Abu Khdeira.

Dvojici jevreskih mladića koji su mu pomogli da otme Khdiera je u februaru izrečena kazna. Jedan je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, dok je drugi osuđen na 21 godinu zatvora.

Sva trojica optuženika su ranije priznali svoje zločine i kazali da je ubistvo palestinskog tinejdžera bila osveta za ubistvo trojice izraelskih mladića, koje je nekoliko dana ranije ubila Hamasova grupa na okupiranoj Zapadnoj obali.

Očekivana kazna

Novinar Al Jazeere Mohammed Jamjoom je u javljanju iz Zapadnog Jerusalema rekao da današnja presuda nije iznenađujuća, iako je potrajalo dok ona nije izrečena.

“Ovo je bio visoko profilni slučaj i trebalo je proći dugo vremena da se dođe do ove tačke. Suđenje je bio u centru pažnje medija i grupa koje se bore za zaštitu ljudskih prava”, javlja on.

Novinar Al Jazeere dodaje da Ben-David ima pravo žalbe.

Članovi Khdeirove porodice su proklinjali Ben-Davida dok su ga izvodili iz sudnice.

Ben-David je ranije kazao sudu da mu je “žao”.

“Žao mi je zbog porodice. Ovo nisam ja. Izgubio sam kontrolu”, rekao je on.

Ben-David je tvrdio da je bio mentalno neuračunljiv, ali nakon psihijatrijske procjene je sud presudio da je “u potpunosti bio svjestan svoj postupaka” i proglasio ga krivim.

Izvor: Al Jazeera i agencije