‘Doživotna kazna’: Sudbina zatvorenog Palestinca na filmu

Karimova majka kaže: "Plašim da neću dočekati dan kada bude izlazio iz zatvor.“ (Al Jazeera)

Piše: Mervat Sadiq

Pedesetominutni film Doživotna kazna govori o sudbini Palestinca Karima Younisa (58) koji je u januaru 1983. godine, za vrijeme studija na Univerzitetu Ben-Gurion u Bi'r al-Sab'i, uhapšen pod optužbom za ubistvo izraelskog vojnika i otimanje njegovog oružja.

Izrael odbija pustiti Younisa na slobodu, iako je u zatvoru proveo tri i po decenije, zbog čega je postao jedan od zatvorenika sa najdužim zatvorskim stažem na svijetu.   

Film je rađen u produkciji Palestinske komisije za pitanja zatvorenika u Pojasu Gaze u saradnji sa televizijskom stanicom Palestina. Premijerno prikazivanje upriličeno je u gradu Ramallah na Zapadnoj obali uz prisustvo Subhie Younis, majke ovog palestinskog zatvorenika.

Film se bavi životnom pričom palestinske majke koja „izbjegava smrtni čas“, kako to kaže Nadeem, brat zatvorenika, dok čeka da njen sin bude pušten na slobodu. Karimov otac je preminuo prije tri godine, na godišnjicu njegovog hapšenja.     

Subhia (84), na početku filma govori o patnjama kroz koje je prolazila u prvim danima nakon hapšenja sina. Kada su izraelske vlasti donijele odluku da ga pogube, skupa s njegovim rođakom Maherom Younisem dan poslije Karima, Subhia se povukla iz društvenog života. Provodila je dane u svom domu ophrvana tugom. Izraelsko pravosuđe je potom preinačilo smrtnu kaznu ovoj dvojici zatvorenika na doživotni zatvor.

Kaže kako je njena porodica mjesecima tragala za Karimom sve dok ga nisu pronašli u zatvoru Asqalan. Od tog dana, izraelske vlasti prebacivale su ga iz zatvora u zatvor. Prilikom posjeta sinu, u prvim danima pritvora, ruke i noge su mu bile vezane lisicama. 

Pored priče Younisove majke i njegove porodice, film, također, bilježi i svjedočanstva njegovih prijatelja i poznanika iz zatvora koji su pušteni na slobodu.

Zatvorena sva vrata

Majka dodaje da je porodica kucala na sva vrata kako bi ga oslobodili. Pripremila mu je i stan, jer već trideset tužnih i bolnih godina mašta o njegovoj svadbi.

Bivši zatvorenik Jaber al-Weshah iz Gaze kaže da Karim ne osjeća bol zbog trideset godina života izgubljenih u zatvoru niti ga brinu godine koje su pred njim. Karim najviše strahuje da bi njegova majka mogla umrijeti dok je on u zatvoru.

Al-Weshah kaže kako je u zatvoru shvatio da njegov prijatelj crpi snagu iz ljubavi prema majci. Iako je u zatvoru proveo 34 godine, zatvor se nije nastanio u njegovom srcu. „On je i dalje borac koji je inspirirao svojom snagom i odlučnošću mnoge zatvorenike“, kaže on.

Prije dvije godine, izraelske vlasti su umjesto doživotne kazne ovoj dvojici zatvorenika odredili kaznu od četrdeset godina zatvora. 

Karim i Maher Younis trebali bi biti pušteni na slobodu početkom 2023. godine, sa 65 godina života, kada će se navršiti punih četrdeset godina provedenih u zatočeništvu. 

Nadeem  u filmu čita i neke od tekstova koje je napisao njegov brat tokom služenja duge zatvorske kazne. Jedan od tekstova nosi naslov „Unutar betonskih zidova“.

„Miris lagane smrti prati nas na svakom koraku, hoda uz nas, vreba i po danu i po noći. Zatočen sam. Penjem se i spuštam poput morskog talasa, čekajući da svane neka nova zora.“

Strah majke

Karim u zatvoru nadzire fakultetsko obrazovanje zatvorenika koji su dobili dozvolu izraelskih vlasti da pristupe ovom programu. Brat ovog zatvorenika kaže da zatvor nije mogao uništiti njegovu ljubav i spremnost da pomaže drugima ni nakon tri i po decenije, a da očaj i frustracije nisu pronašle put do njegovog srca.

Karim Younis je trebao biti pušten na slobodu sa još tridesetak zatvorenika, od kojih njih 14 dolazi sa teritorija okupiranih 1948. godine. Uhapšeni su prije nego što je Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) potpisala mirovni sporazum iz Osla sa Izraelom, 1993. Međutim, izraelski okupatori su odbili da ih puste na slobodu. Uprkos tome, njegova majka je pripremila stan za Karima, jer je cijela porodica živjela s velikom nadom da će Karim biti pušten iz zatvora.

Younis je jednom gotovo pušten na slobodu u okviru dogovora o oslobađanju hiljadu palestinskih zatvorenika 1985. godine. Međutim, izraelska strana je ponovo odustala od te odluke, a Younis je u posljednjem času izveden iz autobusa sa zatvorenicima.  

Na kraju filma Doživotni zatvor, njegova majka kaže: „Ne bojim se za njega, jer kako vrijeme odmiče, sve je bliži slobodi. Jedino se plašim da neću dočekati dan kada bude izlazio iz zatvora.“

Izvor: Al Jazeera