Doživotna robija zbog ubistva Afganistanca

Suđenje Blackmanu prvi je proces protiv pripadnika britanskih oružanih snaga pod optužbom za ubistvo u vezi sa sukobom u Afganistanu (Reuters)

Kraljevski marinac, narednik Alexander Blackman, osuđen je u petak na doživotnu robiju pred vojnim sudom zbog ubistva pobunjenika u Afganistanu.

Sudije su poručile Blackmanu (39) da će provesti najmanje deset godina u zatvoru, prenosi BBC.

Presuda je uslijedila nakon što je jedan od najviše rangiranih kraljevskih marinaca obećao “punu podršku” Blackmanu, rekavši da je on bio “zatrovan posljedicama rata”, prenosi agencija Fena.

U četvrtak je tročlano sudijsko vijeće ukinulo oznaku anonimnosti, omogućavajući Blackmanu da bude imenovan.

‘Manjak prosuđivanja’

Potpukovnik Simon Chapman, u pismu pročitanom pred sudijama na vojnom sudu u Bulfordu, opisao je kako je Blackmanova obećavajuća karijera uništena “trenutnim” manjkom prosuđivanja.

Suđenje – tokom kojeg je Blackman bio spominjan kao “marinac A” – prvi je proces protiv pripadnika britanskih oružanih snaga pod optužbom za ubistvo u vezi sa sukobom u Afganistanu, koji je počeo u 2001. godini.

Dvojica ostalih marinaca oslobođena su optužbi.

Ubistvo se desilo nakon što se vojna patrola u pokrajini Helmand našla pod vatrom iz malokalibarskog oružja dvojice pobunjenika. 

Snimljen incident

Jedan od njih bio je teško ranjen vatrom iz helikoptera Apache poslanog da pruži zračnu podršku, i marinci su ga pronašli u polju.

Incident je slučajno snimio jedan od oslobođenih marinaca – imenovan na procesu kao “marinac B” – svojom kamerom postavljenom na šljemu. Taj snimak, napravljen 15. septembra 2011., prikazan je sudu tokom dvosedmičniog suđenja.   

Na snimku je prikazan Blackman kako puca u afganistanskog zatvorenika iz pištolja kalibra devet milimetara i govori : “Ova smrtonosna spirala nije ništa u poređenju s onim što vi radite nama”. 

On je dodao: “Momci, ovo očigledno ne vodi ničemu. Upravo sam prekršio Ženevsku konvenciju”, na što je marinac B odgovorio: “Da, tako je kolega”. 

Izvor: Agencije