Doživotni zatvor Bin Ladenovom pomoćniku

Fawwaz je izrazio kajanje za napade na ambasade (AP)

Američki sud je osudio bivšeg pomoćnika Osame bin Ladena, na doživotnu zatvorsku kaznu zbog planiranja smrtonosnog bombaškog napada na dvije američke ambasade u Africi 1998. godine.

Sudac Lewis Kaplan je u petak kazao da je Khaled al-Fawwaz, bio zagriženi pristalica Bin Ladenovih planova čak i prije napada u Keniji i Tanzaniji, u kojim su poginule 224 osobe, uključujući desetak državljana Sjedinjenih Američkih Država.

Fawwaz se obratio žrtvama napada i govorio je o svom kajanju nekoliko minuta prije nego što je objavljena kazna.

“Ne mogu da nađem riječi kojim bih opisao kako sam užasno tužan i koliko mi je žao”, rekao je Fawwaz.

“Ne podržavam nasilje… Nadam se da će ljudi jednog dana naći druge načine da žive sa svojim različitostima, osim sa nasiljem”.

Kaplan je objavio presudu nakon što su se obratile tri žrtve, uključujući Ellen Karas, koja je oslijepila u napadima, javlja AP.

“Vjerujem u istog Boga kao i ti”, rekla je ona tuženom, “Ali on nije bijesni Bog. On nije osvetoljubiv Bog”.

Fawwazov advokat je zatražio da kazna bude kraća od doživotne zatvorske kazne, rekavši da je on bio manje kriv od drugih.

Višestruka zaduženja

U sudskim spisima tužitelji su naveli da su uspjeli da dokažu tokom procesa da je Fawwaz bio čelnik Al-Kaide koji je rukovodio vojnim kampom za obuku u Afganistanu 1991, da je predvodio terorističku ćeliju u Keniji 1993, te da je osigurao da Bin Ladenova objava rata SAD-u 1996. godine dopre do cijelog svijeta.

Pomoćnik državnog tužitelja Sean Buckley  je poroti kazao da je Fawwaz bio na devetom mjestu liste Al-Kaide, koju su američki specijalci našli u domu vođe Al-Kaide nakon napada 11. septembra 2001.

Saudijac Fawwaz je uhapšen u Londonu nekoliko sedmica nakon napada u augustu 1998. na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država, ali ga Britanija nije izručila do 2012.

Njemu se trebalo suditi zajedno sa Abu Anasom al-Libijem, koji je otet sa ulica Libije 2013, ali je Al-Libi umro u januaru nakon duge bolesti.

Još jedan suoptuženik, egipatski advokat Adel Abdul Bary, osuđen je u februaru na 25 godina zatvora nakon što je priznao krivicu u slučaju za koji je Kaplan rekao da je “nevjerovatno velikodušna nagodba” koja će mu omogućiti da izađe na slobodu za otprilike osam godina.

Izvor: Agencije