Doživotni zatvor za Adisa Medunjanina

Medunjanin je proglašen krivim ranije ove godine da je planirao upotrijebiti naoružanje za masovno uništenje (AP)

Američki državljanin porijeklom iz Bosne i Hercegovine Adis Medunjanin (28) osuđen je u petak navečer pred sudom u Brooklynu na doživotni zatvor zbog njegove uloge u planiranju terorističkog napada na metro u New Yorku.

Medunjanin je proglašen krivim ranije ove godine da je planirao upotrijebiti naoružanje za masovno uništenje, pokušaj izvršenja terorističkog akta i druge optužbe povezane s terorizmom.

Tokom suđenja advokati odbrane su priznali da se Medunjanin želio boriti za talibane, ali su insistirali da se on nikada nije saglasio da širi smrt i razaranje u gradu u kojem živi i njegova porodica, javio je Reuters.

Američko tužilaštvo saopćilo je da su Medunjanin i ostala dvojica optuženih, Najibullah Zazi i Zarein Ahmedzay, obučavani u kampu Al-Kaide, gdje je od njih zatraženo da izvedu samoubilački napad u SAD-u.

Zazi i Ahmedzay priznali su krivicu i svjedočili protiv Medunjanina tokom procesa.

Zaziju će kazna biti izrečena 14. decembra, a Ahmedzayu 10. maja iduće godine.

Obuka u Pakistanu

Porota saveznog suda proglasila je 2. maja ove godine Medunjanina krivim za pokušaj aktiviranja bombi u sistemu podzemne željeznice u New Yorku 2009. godine u ime Al-Kaide.

Porota ga je proglasila krivim prema devet tačaka za terorizam, uključujući planiranje ubistava američkih vojnika u Afganistanu i udruživanje s Al-Kaidom.

Među ostalim metama napada koje su razmatrali Medunjanin i ostali su berza u New Yorku, željeznička stanica Grand Central i Times Square.

Zazi, za kojeg se vjeruje da je glavni planer, rekao je poroti da je nabavio sredstva za proizvodnju bombi.

“Ukoliko je napad usmjeren protiv SAD-a, onda je moralan”, kazao je.

Prema njegovim riječima, grupu je obučavala Al-Kaida u Pakistanu 2008. i 2009. godine i potom se vratila u SAD s instrukcijama za napad.

Američke vlasti smatraju ovaj plan za napad najozbiljnijim pokušajem Al-Kaide da atakira na američko tlo nakon napada u septembru 2001. godine.

Izvor: Agencije