Dozvoljeno nošenje hidžaba i turbana u košarci

FIFA je 2012. godine promijenila svoja pravila kako bi dozvolila da muslimanske nogometašice noše šalove za glavu (Reuters)

Indira Kaljo, bosanskohercegovačka košarkašica sa trenutnom adresom u Sjedinjenim Američkim Državama, uspjela je u svojoj nakani da one takmičarke koje nose šal, odnosno hidžab, mogu nastupati bez uklanjanja vjerskih obilježja.

Naime, ona je na internetu pokrenula potpisivanje peticije da se muslimanskim košarkašicama dozvoli da nastupaju sa hidžabom što su branila pravila Međunarodne košarkaške federacije.

Slična peticija pokrenuta je iz Indije zbog igrača iz reda sikha koji nisu smjeli nositi turbane.

Borba bh. košarkašice ove sedmice je stigla do svog cilja jer je svjetska kuća košarke ove sedmice objavila da će igračicama i igračima tokom određenog probnog perioda biti dozvoljeno da nose vjerska obilježja, poput hidžaba ili turbana, na određenim takmičenjima.

Centralni odbor FIBA-e zasjedao je tokom završnice Svjetskog prvenstva košarkaša u Španiji te odlučio da se dozvoli dvogodišnja testna faza u kojoj će se moći nositi hidžabe, turbane, jarmulke…

Samo traka od pet centimetara

Kaljo, koja je u SAD-u igrala košarku na nivou koledža u Tulanea, a nastupala je i za irske i bh. klubove, bila je ponosna kada je čula vijest.

Kazala je kako je ovo „čudesan prvi korak“.

Ona je navela kako nije nosila hidžab na koledžu niti dok je igrala na profesionalnom nivou u Irskoj, da bi ga prošle godine odlučila nositi kako bi bliže praktikovala vjeru. Zbog toga nije mogla igrati u Evropi, nastupala je na Američkoj ljetnoj ligi sa hidžabom i ne želi se vratiti u Evropu dok ne bude mogla igrati sa hidžabom.

„Voljela bi se vratiti i igrati u Bosni i Hercegovini ili u nekoj drugoj državi“, istakla je.

Ona je protekle sezone nastupala za KK Željezničar iz Sarajeva.

Ranija pravila svjetske kuće košarkaša dozvoljavala su samo nošenje trake za glavu širine pet centimetara kako bi se mogla povezati kosa i kako bi traka kupila znoj igrača. To pravilo našlo se na udaru grupa za zaštitu ljudskih prava jer je bilo diskriminatorno prema muslimanskim i igračima iz reda sikha koji vjerska obilježja na svojim glavama.

„Pozdravljamo promjenu pravila FIBA-e jer sada dozvoljava muslimanima, sikhima i drugima koji nose ova vjerska obilježja da učestvuju u sportu koji vole, a ujedno poštuju svoju vjeru“, kazao je direktor komunikacija Vijeća američko-islamskih odnosa (CAIR) Ibrahim hooper.

„Treba čestitati FIBA-i zbog pozitivnog odgovora na ovu incijativu svih onih koji su tražili razumne vjerske ustupke za sportaše svih vjera.“

Probni period

Tokom probnog perioda, nacionalni savez mora poslati zahtjev FIBA-i da dozvoli igračima da nose ova vjerska obilježja

Kada dobije odobrenje, savez će morati slati izvještaje na osnovu ovog zahtjeva dvaput godišnje.

Centralni odbor će ponovo zasjedati 2015. godine o ovom pravilu i odlučiti da li će odobriti test na najnižem zvaničnom međunarodnom nivou narednog ljeta. Potpuni pregled situacije izvršit će se 2016. godine i tada će se znati da li će se uvesti stalno pravilo nakon Olimpijskih igara 2016.

„Ovo je početak i pravi potez“, kazala je Valerie Ackerman, bivša predsjednica američke profesionalne lige za košarkašice (WNBA) i zagovornica promjena koja je bila u FIBA-inom odboru od 2006. godine do proteklog avgusta.

Svjetska nogometna asocijacija FIFA je 2012. godine promijenila svoja pravila kako bi dozvolila da muslimanske nogometašice noše šalove za glavu, a sve nakon kampanje člana izvršnog odbora i jordanskog princa Alija bih Al-Husseina.

Izvor: Al Jazeera i agencije