DR Kongo: Deset mrtvih u sukobu članova M23

Pristalice političkog lidera pokreta M23 Jean-Mariea Runige su napale pristalice vojnog šefa M23, generala Sultanija Makenge (EPA)

U sukobu dviju frakcija pobunjeničkog pokreta M23 u Rutshuruu, na sjeveroistoku Demokratske Republike Kongo, ima deset poginulih i dvoje ranjenih, saopćili su u ponedjeljak predstavnici lokalne bolnice.

Sukob je izbio u nedjelju navečer zbog razlika u stavovima dviju grupa Pokreta 23. mart (M23), povodom mirovnog sporazuma koje su regionalni lideri potpisali u nedjelju u Adis Abebi, saznaje se u zapadnim vojnim izvorima, prenosi AFP.

Pristalice političkog lidera pokreta M23 Jean-Mariea Runige su napale pristalice vojnog šefa M23, generala Sultanija Makenge.

Runiga je prethodno najavio planove da se na istoku DR Konga nastavi borba protiv državnih vojnih snaga, jer mirovni pregovori u ugandskoj prijestonici Kampali između pobunjenika i Vlade DR Konga nisu vodili nikuda.

S druge strane, vjeruje se da se Makenga protivi nastavku konflikta.

Okvirni sporazum

U nedjelju su 11 šefova država, uključujući predsjednika DR Konga Josepha Kabilu i predsjednika Ruande Paula Kagamea, u etiopskom glavnom gradu potpisali okvirni mirovni sporazum u prisustvu generalnog sekretara Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moona.

Ovaj sporazum ima za cilj ohrabrivanje reformi slabih institucija u ogromnom DR Kongu.

Njime se također pozivaju države u regiju da se prestanu miješati u unutrašnje stvari susjednih zemalja.

UN optužuje Ruandu i Ugandu da podržavaju pokret M23, što ove zemlje kategorički poriču.

U nedjelju su članice Vijeća sigurnosti UN-a obnovile osudu pobunjenika i ponovo zatražile da M23 smjesta obustavi pokušaje uvođenja nelegitimne paralelne administracije na istoku DR Konga.

Lideri M23 tvrde da je cilj njihove pobune da primoraju Vladu u Kinšasi da u potpunosti primijeni odredbe mirovnog sporazuma iz 2009. godine.

Izvor: Agencije